FOTO: HEP - sunčana elektrana Kosore Jug kod Vrlike

U Međimurju niče najveća hrvatska sunčana elektrana

U prosincu 2021. s redovnim radom počela je Sunčana elektrana Kosore Jug priključne snage 2,1 MW. Riječ je o realizaciji prve faze planirane izgradnje na južnom dijelu Radne zone Kosore na području Grada Vrlike.

U elektranu je na površini od 2,6 hektara ugrađeno gotovo 5500 fotonaponskih modula. Očekivana godišnja proizvodnja od oko 2,9 milijuna kWh bit će dovoljna za zadovoljavanje potrošnje oko tisuću kućanstava. HEP je u ovu elektranu investirao oko 11 milijuna kuna.

Na drugom kraju Hrvatske počinje izgradnja najveće naše sunčane elektrane. HEP Proizvodnja i Končar – inženjering za energetiku i transport potpisali su u siječnju ove godine ugovor za projektiranje i izgradnju Sunčane elektrane Donja Dubrava.

SE Donja Dubrava bit će smještena na površini od oko 17,6 hektara na području Općine Sveta Marija u Međimurskoj županiji, neposredno uz Hidroelektranu Dubrava. Elektrana će biti maksimalne izlazne (priključne) snage 9,99 MW, odnosno 12,35 MW instalirane snage. Očekivana godišnja proizvodnja SE Donja Dubrava je 14,8 GWh, a njezinom će se proizvodnjom tijekom 30 godina rada izbjeći emisija od 167 tisuća tona ugljikova dioksida.

Kao specifičnost lokacije na kojoj će se izgraditi SE Donja Dubrava ističe se postojanje značajne količine drvne mase, približnog volumena 1400 prostornih metara. Ta će se drvna masa pretvoriti u sječku koja će se koristiti kao pogonsko gorivo na lokaciji kogeneracijske elektrane na biomasu BE-TO Sisak. Ukupna vrijednost potpisanog ugovora je gotovo 58 milijuna kuna, a rok izvođenja radova 11 mjeseci.

HEP-ove sunčane elektrane

Uz SE Kosore Jug, HEP u pogonu ima sunčane elektrane Kaštelir 1 (priključne snage 1 MW) i Kaštelir 2 (2 MW), Vis (3,5 MW) i Marići (1 MW), dok uskoro s radom počinju i sunčane elektrane Stankovci (2,5 MW) i Obrovac (7,35 MW). Sve navedene elektrane dio su HEP-ova plana da do 2030. godine u sunčanim elektranama ima 350 MW instalirane proizvodne snage, piše Jutarnji.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.