Jesu li hobotnice zapravo vanzemaljci, stigli iz svemira?

Hobotnice su iz svemira. Iako to zvuči kao uvodna rečenica nekog bezobraznog znanstveno-fantastičnog filma iz crno-bijelih dana Hollywooda, to je zapravo glavni dio argumenta koji stoji iza istraživačkog rada objavljenog u stvarnom recenziranom znanstvenom časopisu!

Rad je objavljen u časopisu Progress in Biophysics and Molecular Biology . Pod naslovom Uzrok kambrijske eksplozije – zemaljski ili kozmički?, rad duboko zadire u nastanak života na Zemlji, piše BGR.

Kao rezultat toga, tvrdi se da je život počeo zahvaljujući kiši retrovirusa, koja je doslovno pala iz svemira. Ti su retrovirusi zatim dodali nove sekvence DNK zemaljskim genomima, za koje se navodi da su dodatno potaknule mutagene promjene.

Međutim, ono što počinje biti jako zanimljivo je kada se počne raspravljati o dolasku glavonožaca. Sam rad tvrdi da su određeni glavonošci poput hobotnica i lignji, dospjeli na planet padom iz svemira, zamrznuti u svojevrsnom zastoju razvoja.

“Stoga ne treba zanemariti mogućnost da su duboko zamrznuta jaja lignje i/ili hobotnice stigla u ledenim bolidima prije nekoliko stotina milijuna godina”, piše u članku. Autori ovog znanstvenog rada kažu da hobotnica i druga stvorenja imaju obilježja bioloških značajki za koje se čini da su proizašle iz “neke vrste prethodnog postojanja”.

Ideja da je život nastao izvan Zemlje nije baš nova. Kako dr. Stephen Fleischfresser ističe u svom znanstvenom radu iz 2018. godine, teorija panspermije postoji još od antičke Grčke. Međutim, ovo je možda doista prvi put da smo vidjeli znanstvenike koji tvrde da su hobotnice iz svemira.

Iskreno, radi se o doista uzbudljivoj ideji. Uostalom, još uvijek ima mnogo toga što ne znamo o nastanku života. Ili čak postoji li život izvan našeg vlastitog planeta. Naravno, polako otkrivamo i više o svemiru, no ovaj se rad ne uspijeva staviti iznad bilo koje druge teorije koje imamo.

Keith Baverstock, znanstvenik sa Sveučilišta u Finskoj, pregledao je rad. U svojoj recenziji, naveo je da doista postoji mnogo dokaza koji ovu tezu čine vjerodostojnom. Međutim, istaknuo je i da znanost tako ne napreduje. Budući da veliki dio dokaza nije konačan, ova teza samo doprinosi misteriju oko podrijetla života. Zapravo, ništa nam u sažetku rada ne pomaže da bolje razumijemo povijest života na našem planetu. To samo dodaje još nagađanja u već prepunom loncu teorija koje je znanost rađala tijekom godina, piše ScienceAlert.

Ipak, postoji nešto zanimljivo o mogućnosti da su hobotnice iz svemira. Naravno, moglo bi zvučati ludo, ali autori ovog rada iznijeli su mnogo zanimljivih dokaza o kojima drugi znanstvenici mogu razmišljati. Naravno, trebat će puno da se to i dokaže. A izdvajanje jedne specifične skupine životinja moglo bi fokus učiniti preuskim da bi se išta moglo dokazati. Zasad, sve što možemo učiniti je osvrnuti se na ovaj znanstveni rad i gledati koje bi druge dokaze ovi znanstvenici mogli iznijeti u budućnosti, završava članak Morski.hr.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.