Nastavlja se ovrha nad HPB Investom – Sud odbio zahtjev HPB-a za odgodom ovrhe

Općinski građanski sud u Zagrebu odbio je zahtjev Hrvatske poštanske banke za odgodu ovrhe na poslovnim udjelima HPB Investa, čime se makarski poduzetnik Jušte Puharić za jedan korak približio kraju teške pravne bitke koju vodi kako bi naplatio 12,6 milijuna kuna s pripadajućom zateznom kamatom, za koliko ga je HPB prema pravomoćnoj sudskoj presudi oštetio. Kako je drugostupanjski sud ranije ove godine presudio, HPB je oštetio Puharića nepravodobno i nesavjesno postupajući s dionicama koje je ovaj dao kao zalog za kredit, a ukupna svota koju će HPB morati isplatiti s kamatama je gotovo 30 milijuna kuna.

Odbijeni zahtjev za odgodu ovrhe odnosi se na udjele Hrvatske poštanske banke u društvu za upravljanje investicijskim fondovima HPB Invest nominalne vrijednosti 5 milijuna kuna, dok se odluka o javnoj dražbi nad zgradom sjedišta HPB-a u Jurišićevoj ulici u Zagrebu još očekuje. Sud je u odluci kojom se odbija zahtjev za odgodu ovrhe naglasio da je svatko u Republici Hrvatskoj dužan poštivati pravomoćnu i ovršnu odnosno izvršnu sudsku odluku i njoj se pokoriti, a što HPB uporno ne čini unatoč tome što raspolaže znatnim materijalnim sredstvima, a zbog čega je sama odgovorna za reputacijski rizik koji nastaje provedbom ovrhe. Time “raspoloživi pravni mehanizmi“ na koje se HPB pozivala u ranijim priopćenjima kao razlogu nepostupanja po pravomoćnoj sudskoj odluci nisu dali rezultata.

Gubitkom poslovnog udjela u HPB Investu, Hrvatska poštanska banka izgubila bi upravljanje nad imovinom fondova vrijednom oko milijardu kuna.

Podsjetimo, Hrvatska poštanska banka odlučila je ranije ne postupiti u skladu s pravomoćnom presudom prema kojoj je Jušti Puhariću dužna isplatiti 12,6 milijuna kuna sa zateznim kamatama, što predstavlja kršenje zakona, koje je tim teže budući da je riječ o banci u većinskom državnom vlasništvu. Banka nije izvršila plaćanje u roku propisanom presudom, te je Puharić bio prisiljen potražiti zaštitu ovršnim postupkom protiv HPB-a.

„Duboko sam razočaran ponašanjem HPB-a, prvo time što su se kockali mojim dionicama te mi prouzročili milijunsku štetu, a drugo time što sada odbijaju isplatiti novac koji mi duguju prema pravomoćnoj sudskoj presudi, osobito jer je riječ o državnoj banci. Zadovoljan sam što je sud utvrdio neosnovanost zahtjeva banke i da im nije pošla za rukom zlouporaba procesnih prava kojom su nastojali izbjeći podmirenje svoje obveze time što će me oblatiti sudu na najprimitivniji mogući način. Nadam da ću uskoro privesti kraju ovršne postupke i naplatiti se od zgrade sjedišta HPB-a u Zagrebu te njihovih poslovnih udjela u društvu HPB Invest i druge imovine.“, naglasio je Jušte Puharić povodom najnovije odluke Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

HPB se protivi ovrsi nad svojom imovinom te od suda traži odgodu ovrhe kako banci ne bi nastala nenadoknadiva šteta. Prethodno je ista ta Hrvatska poštanska banka na Zagrebačkoj burzi objavila kako ovaj predmet nema materijalni značaj za poslovanje banke. Očito je da je jedna od te dvije informacija lažna, jer su u kontradikciji. Hrvatska narodna banka nije se očitovala o ovoj kontradikciji, nego je u javnosti načelno podržala pokušaje HPB-a za izbjegavanje plaćanja duga nastalog po sudskoj presudi.

„Svojim neodgovornim ponašanjem Hrvatska poštanska banka iz dana u dan stvara nove odvjetničke troškove, troškove ovrha i zatezne kamate. Svaki ovršni postupak stoji HPB dodatnih 100 tisuća kuna, zateznoj kamati pribraja se oko 2000 kuna dnevno, a banka će morati platiti i više od milijun kuna odvjetničkih troškova. Sve će to, nažalost, na kraju platiti vlasnici banke – Republika Hrvatska i osiguranici mirovinskih fondova u drugom stupu. Ne razumijem zašto se Upravi HPB-a ovakvo što dopušta i zašto nadzorni odbor i Hratska narodna banka nisu poduzeli ništa i time podržali nezakonit rad uprave.“, izjavio je Puharić.

Rješenje Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojim je odbijen zahtjev Hrvatske poštanske banke za odgodu ovrhe

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.