Island prvi u Europi ukida sve mjere povezane s covidom-19

Nakon 15 uzastopnih mjeseci jačih ili slabijih mjera, Island je u petak najavio ukidanje svih nacionalnih mjera povezanih s epidemijom covida-19, nakon napredovanja cijepljenja u zemlji.

Od subote 26. lipnja više neće biti na snazi mjere održavanja razmaka, nošenja maski, ograničen broj sudionika skupova, kao ni ograničenja rada kafića i restorana, objavila je premijerka Katrin Jakobsdottir na konferenciji za novinare.

Ta odluka, prva u Europi donesena je usklađena s kalendarom u četiri etape ukidanja ograničenja na islandskom teritoriju.

Plan objavljen krajem travnja predviđao je ukidanje svim nacionalnih mjera u drugom dijelu lipnja “kada će oko 75 posto” stanovnika starijih od 16 godina primiti najmanje jednu dozu cjepiva”.

Na Islandu je do 24. lipnja, 87,6 posto starijih od 16 godina, ili oko 295.000 od ukupno 365.000 stanovnika primilo najmanje jednu dozu cjepiva.

Ali ograničenja ipak ostaju na snazi na granicama uz obvezan negativan PCR  test ili dva PCR testa nakon petodnevne izolacije za necijepljene putnike.

Putnici s potvrdom o cijepljenju ili o preboljelom covidu-19 koji su se do sada morali testirati pri dolasku, to više neće morati nakon 1. srpnja.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.