Dio Antarktičkog oceana postaje najveće morsko zaštićeno područje

dio Antarktičkog oceana postaje najveće morsko zaštićeno područje

Ogromno područje Antarktika, dom pingvina i kitova ubojica, postaje najveće svjetsko morsko zaštićeno područje na svijetu, piše CNN.

Rezultat je to dogovora između dvadeset i četiri zemlje koje su donijele sporazum u petak o tome da će se uspostaviti najveće svjetsko morsko zaštićeno područje na Antarktičkom oceanu koje pokriva golemih 1,55 milijuna četvornih kilometara oceana.

Odluka nakon pet godina pregovora

Povjerenstvo za očuvanje antarktičkog morskog života koje se sastalo u Hobartu u Tazmaniji odlučilo je tako da će Pomorski park Rossovo more biti zaštićen od ribarenja narednih 36 godina. Odluka je donesena nakon pet godina prethodnih pregovora.

Zaštićeno područje pokrivat će više od 12 posto Južnoga oceana, koji udomljuje više od 10 tisuća vrsta životinja, među kojima i većinu svjetske populacije, pingvina, kitova, morskih ptica, divovskih liganja. Prema podacima UN-a, na području novog zaštićenog područja živi čak 50 posto kitova ubojica, 40 posto od ukupnog broja vrste adelijskog pingvina i 25 posto carskih pingvina.

Posljednji netaknuti morski ekosustav

“Prikupljeni podaci s tog “živog laboratorija” pomažu nam razumjeti bitne promjene koje se događaju na Zemlji u ovom trenutku”, rekao je za CNN znantvenik s United Statesa David Ainley, jedan od prvih koji su pozvali na zaštitu ovog područja. Područje je važno zbog toga što znanstvenici na ovom području istražuju posljedice klimatskih promjena.

Rossovo more smatra se jednim od ekološki najvažnijih mora na svijetu i posljednji je netaknut morski ekosustav. Veliki je pomak posgirnut i zato što se Rusija napokon suglasila s ovakvim dogovorom, nakon što je u pet prethodnih slučajeva blokirala prijedlog. Radi se o prvom slučaju stvaranja morskog zaštićeno područja velikih razmjera u međunarodnim vodama.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.