AWAP – Udruga za zaštitu divljih životinja moli da ne dirate male ptiće poletarce

PRESTANITE SKUPLJATI NEOZLIJEĐENE POLETARCE !!!!!!!!

Naime,
svaka beba ptica kada opernati izlazi iz gnijezda. NE ISPADA IZ GNIJEZDA! Zdrav razum govori da jednog dana ptičica mora izaći iz gnijezda, nadam se da svi s tim slažemo! Dakle, kada dobije perje uglavnom po cijelom tijelu mama ju vodi van gnijezda. Takvi ptići zovu se poletarci. Oni još ne znaju dobro letjeti i treba im neko vrijeme da steknu letnu kondiciju. Stoga uglavnom poprhavaju s jednog mjesta na drugo dok se ne usavrše. Mama i tata ih prate i uz put hrane i uče ih loviti, hraniti se samostalno i snalaziti se. Kada vi vidite takvog ptića i krenete prema njemu da ga uhvatite oni će se uglavnom umiriti (misleći da ga nećete uočiti i da ćete ga ostaviti na miru), pa ga lako ulovite! Pri tome mislite da je njemu nešto jer je bio miran i lako ste ga ulovili. No u isto vrijeme se uopće ne namjeravate brinuti o njemu, nego ga proslijedite nama.

To uglavnom loše završava zato što :
1. TAKAV PTIĆ JE U EKSTREMNOM STRESU
2. VIŠE NIJE BEBA I NE OTVARA USTA, PA AKO NE OTVARA USTA A PROĐE XY SATI MORAMO MU NA SILU OTVORITI USTA I UBACITI HRANU, ŠTO JE DODATNI STRES.
3. ZBOG SVEGA TOGA PTIČICA MOŽE UGINUTI.
4.AKO I PREŽIVI, TREBA PUNO VIŠE VREMENA DA SE OSPOSOBI ZA NEKAKAV SAMOSTALAN ŽIVOT, JER MI NISMO NJIHOVA MAMA PTICA.
STOGA AKO STE I NAŠLI NA PARKINGU PTIČICU POLETARCA STAVITE JE NA PRVO DRVO ILI ŽBUNJE, A ON CE DOZVATI MAMU! KOD PTICA MIRIS NEMA VEZE, SVAKO MLADUNCE MAMA PREPOZNAJE PO GLASU, PA NEMA VEZE ŠTO STE GA DIRALI I OSTAVILI SVOJ MIRIS.
AKO JE PTIČICA OZLIJEĐENA ILI JE VADITE IZ USTA MAČKE, PSA ILI VEĆ NEŠTO NARAVNO DA JE TREBA PROSLIJEDITI.

Udruga za zaštitu divljih životinja
Association for Wild Animals Protection (AWAP)
Centar za zbrinjavanje divljih životinja
Rescue Centre for Confiscated and Injured Protected

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.