FOTO: Reuters

Slovenija otvara granice, kafiće i hotele

Zahvaljujući boljoj epidemiološkoj situaciji u Sloveniji se otvaraju granice statističkih regija, od subote se dopušta rad lokala i kafića na otvorenome, a od ponedjeljka i djelomično otvaranje hotela za manji broj gostiju, objavila je u četvrtak slovenska vlada.

Rad terasa i kafića na otvorenom dopustit će se u cijeloj državi, a u tri statističke regije s boljim rezultatom gosti će moći koristiti i unutarnje prostore ako su već cijepljeni s obje doze cjepiva protiv Covida-19 ili su bolest već preboljeli.

Od ponedjeljka se dopušta i otvaranje objekata za smještaj turista, onih s do najviše deset soba, a otvaraju se i kampovi. U regijama koje su u boljoj, “žutoj” fazi epidemije, dopušta se da turistički objekti goste puste u najviše 30 soba bez obzira na to koliki kapacitet imaju.

Osim toga, ponovo se u cijeloj državi otvara i nastavni proces na fakultetima, po “hibridnom” modelu i uz protuepidemijska ograničenja, a otvaraju se i studentski domovi i glazbene škole, kazala je u četvrtak na konferenciji za novinare vladina glasnogovornica Maja Bratuša.

Bratuša je naglasila da je epidemiološka situacija “poticajna”, ali da je u bolnicama još mnogo covid pacijenata, premda su naznake da bi se broj hospitalizacija uskoro mogao početi smanjivati.

Ravnatelj nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek upozorio je, međutim, da je Slovenija još uvijek po broju novih zaraza, odnosno incidenciji u 14 dana, te po reprodukcijskom broju širenja zaraza lošija od europskog prosjeka, te da treba biti vrlo oprezan kako se sada pozitivan trend ne bi brzo pogoršao.

Treba razumjeti da smo još uvijek u teškom epidemijskom stanju, kazao je Krek, dodavši da bi se stanje, ako se trendovi održe, moglo poboljšati toliko da broj dnevnih zaraza za dva mjeseca padne na manje od 300. Rekao je da su posebno opasni za sadašnje stanje novi sojevi koronavirusa.

Slovenski epidemiolozi vladi su preporučili promjenu strategije cijepljenja, prema kojoj bi se oni koji su već bili zaraženi, odnosno bolesni, pa su infekciju preboljeli, ubuduće cijepili samo s jednom dozom.
Državni tajnik u ministarstvu zdravlja Franc Vindišar najavio je da će idući tjedan početi cijepljenje cjepivom Johnson&Johnson. Do sada je Slovenija dobila 7200 doza tog cjepiva, a uskoro očekuje još 12.000.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.