SDP-ove zastupnice traže zaštitu međimurskog konja

SDP-ove saborske zastupnice Martina Grman Kizivat i Boška Ban Vlahek uputile su u petak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković u kojem traže hitne mjere za zaštitu međimurskog konja, autohtone hrvatske pasmine radnih konja.

Zastupnice u pismu upozoravaju da je “Međimurec” najugroženija hrvatska autohtona pasmina domaćih životinja.

“Međimurski konj je prepoznatljiv dio međimurskog identiteta. Stoga, apeliramo da ne gledate ravnodušno kako propada dio kulturno-povijesne baštine Međimurja i Hrvatske”, pozivaju zastupnice Grman Kizivat i Ban Vlahek, objavio je Tportal.

Prema dostupnim podacima, “Međimurec” je i najugroženija pasmina konja na svjetskoj razini.

U Međimurju ga još ima svega nekoliko desetaka primjeraka (manje od 40), a njegov razvoj vuče korijene još iz 18 stoljeća. Do danas se očuvao samo zahvaljujući entuzijazmu malog broja uzgajivača i pomoći brojnih stručnjaka volontera.

Da bi se očuvao biološki minimum krda kao preduvjet važno je hitno pokrenuti novi ciklus razmnožavanja i razmotriti mogućnost osnivanja ergele za uzgoj i njezino financiranje iz EU-ovih fondova.

“Spasite ovaj hrvatski i međimurski zavičajni simbol dok ne bude kasno. Nemojte dozvoliti da i on doživi sudbinu ptice Dodo”, poručuju SDP-ove zastupnice.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.