Razlika između vođe i voditelja

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok
Prvo samo da razjasnim na koji rang mislim kad spominjem vođu i voditelja: oboje su jednakog ranga no vođu ljudi slijede jer ga poštuju, a voditelj pokušava ponižavanjem zadobiti poštovanje, ako se uz to još voditelj ne razumije u materiju onoga čega je voditelj tada zapravo strahovladom želi narediti da ga se poštuje!

Vođa je poštovan bez zabrana, bez tiranije, bez ucjena, bez obzira na titulu!

Voditelj kao kralj/ica želi da mu/joj se klanjaju, protokolarno oslovljavaju i provode njegove/njene naredbe bez obzira na to što su često i kontraproduktivne upravo zbog nepoznavanja procesa kojeg je voditelj!

Kako ćete još prepoznati vođu ili voditelja?

Vođa će, naiđe li  i vidi da ste u gužvi, da dajete sve od sebe, ali je jednostavno previše posla tog trenutka i nitko drugo vam ne može uskočiti, dakle vođa će biti upravo taj netko tko će u tom trenutku uskočiti, bez obzira treba li prati šalice od kave, očistiti stol, montirati namještaj, prenijeti neki teret itd. itd.

Voditelj će, naiđe li i vidi da ste u gužvi, procijeniti da ne dajete sve od sebe i napasti vas zašto se uopće u gužvi jer da radite kao što po njegovom ne radite ne biste se uopće našli u gužvi. Bez obzira na vaš argument, recimo, da su upravo stigla tri autobusa voditelj će prigovoriti zašto sve nije u savršenom redu, zašto sve nije čisto, zašto svi prodajni izlozi nisu napunjeni nego skoro prazni! Njegov voditeljski mozak ne može shvatiti da su prodajni izlozi skoro prazni jer ste upravo vi sve prodali putnicima ova tri autobusa, da ste vi sami i ne stignete puniti izloge osim kad otrčite nešto čega apsolutno nema više nijedan komad u prodajnom izlogu jer vi još uvijek imate gužvu i još uvijek prodajete!

Što bi u ovom slučaju napravio vođa?

Tako je, u pravu ste, punio bi prodajne izloge dok vi prodajete jer ih nema tko drugi puniti, Time će ostvariti korist za firmu u kojoj je vođa i time će vama podignuti moral i da, time će steći i potvrditi poštovanje!

A što radi voditelj?

On vas nastoji poniziti i prikazati vas lijenim i nesposobnim i vrijeđanjem tražiti vaše poštovanje! Koje naravno, što i zdrav razum govori, nikad neće zadobiti!
 

 
I taj voditelj će na kraju zatražiti da mu potvrdite da ste pobacili i da je on/a, voditelj/ica alias Njegovo/zino Visočanstvo duboko razočarano vašom nemogućnošću da radite kao nekoliko osoba na nekoliko mjesta istovremeno. I za taj prijezir prema vama traži da ga poštujete!
No vi ga ne poštujete, ali ga ni ne prezirete jer ste veći čovjek od njega i shvaćate koliko je bijedan u svom postojanju. I zaista nesposoban!

Sjetite se samo, recimo u trgovini, razlike između onih vođa trgovina koji će pomoći i kupcu i blagajnici te onih voditelja koji važno s mobitelom stoje u niskom startu na raskršću polica spremni kao hijena iz zasjede da započnu vrijeđati neku zaposlenicu kako bi kupci vidjeli i uočili tko je tu šef!

Sad još samo treba da toga postane svjestan i Nadzorni odbor!
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.