Foto: Novi list

Kod Paškog mosta ulovljen škamp dug čak 43 centimetra što je novi svjetski rekord

Tome Šarić iz Šarić Drage je profesionalni ribar koji se već punih 40 godine bavi isključivo lovom škampa u Velebitskom kanalu.

– Ovaj moj posao nije ni lak ni jednostavan. Velebitski kanal je maksimalno dubok oko 70 metara, a škampi se drže na dubinama od 40 do 45, a ponekad i na 60 metara. E sad, triba ih znati pronaći jer sve zavisi o dobu godine, trenutnom vitru, kurentima, ali i o potresu koji ih zatrpa na dnu. A onda, kad ih se zatrpa, triba neko vrime da se sve smiri pa da se oni opet pojave i postanu aktivni – priča  Tome.

– Imam tri stotine vrša i dok ih ja sve obiđem, to van traje. Uvik na more idem sam, ali srićom, na brodu imam puretić pa najteži dio posla odradi hidraulika. Nije me strah jer imam godine i godine iskustva tako da znam pripoznati buru i kad još daleko… A tu su i portali koji su uglavnom točni kad je u pitanju prognoza – nastavlja Tome svoju priču.

  • Ulovi budu, kako-kada. Ponekad, kad je sezona i kad je jako dobro, tada mogu uloviti i 15 do 20 kilograma po danu, a kad je loše, ka što je, recimo, u desetom i jedanajston misecu, tek tri-četiri kile, jer se škamp u to vrime zakopava i postaje neaktivan.
Kod Paškog mosta ulovljen škamp dug čak 43 centimetra što je novi svjetski rekord
Foto: Novi list

Premda je prije bio dosta prorijeđen, škamp se u posljednje tri-četiri godine dobro oporavio. Prije je na vršama bilo dozvoljeno oko od 14 do 16 milimetara, a sada je 18. Ja na svojim vršama, bez obzira na to, imam oko od 20 milimetara. Puštam da mali škamp izađe, a da ostane samo veći. Niti se meni isplati loviti male, niti je za škampe dobro da se izlove tako sitni. Triba se ipak malo pobrinuti za to naše nesretno podmorje.

Tako sam baš dan-dva prije Uskrsa, u jednoj vrši, tu, prema Paškom mostu, diga ovoga koji se baš i ne viđa svakog dana. Bija je ukupno dug nevjerojatnih 43 centimetra i težak 350 grama! Eto, možda van može biti zanimljiv… – s neskrivenim zadovoljstvom je Novom listu Tomo pokazuje fotografije u svom mobitelu.

Ovaj je ulov ne možda, nego sigurno, jako, jako zanimljiv. Naime, škamp (Nephrops norvegicus, Linnaeus, 1758) može službeno narasti samo do 25 centimetara, što je kao i za sve rakove dužina od vrha rostruma (vrha roščića na glavopršnjaku) do repa, a Tomin je ulov u toj dimenziji za 5 milimetara duži što je nedvojbeno novi rekord Jadrana, ali i svjetski rekord na čemu mu iskreno čestitamo!

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.