Strah od nove korupcijske afere u glazbenoj industriji

Iako je u Saboru najavljeno održavanje tematske sjednice unutar saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije vezano za uređivanje odnosa između dvije skupine nositelja prava – umjetnika-izvođača i diskografa – u okviru novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, niti mjesec dana nakon saborske rasprave sjednica nije zakazana.

Podsjetimo, tijekom saborske rasprave pojavilo se pitanje pravične raspodjele naknada od digitalnih prava između umjetnika-izvođača i diskografa. Prilikom rasprave iznosile su se određene ograničene, površne, netočne i nepotpune informacije, s ciljem promicanja interesa izvođačkih organizacija, a na štetu samih umjetnika-izvođača i svih ostalih dionika glazbene industrije.

O uređenju tih odnosa se već detaljno raspravljalo unutar Radne skupine za izradu prijedloga novog Zakona u čijoj raspravi su sudjelovali svi dionici glazbene industrije. Tijekom javne rasprave donesen je zaključak da će umjetnici-izvođači svoja digitalna prava i dalje moći ostvarivati prema trenutno važećem zakonskom modelu, tj. da imaju potpunu slobodu izbora hoće li prava ostvarivati individualno ili kolektivno.

Iako nema potrebe da se o tom pitanju ponovno raspravlja, ipak smo kao nositelji glazbene industrije u Republici Hrvatskoj spremno prihvatili prijedlog za održavanje takve izvanredne tematske sjednice (što je, nota bene, neuobičajena praksa jer se radi o zadiranju u privatnopravne odnose) te smo bili spremni jasno izložiti sve argumente i potencijalne opasnosti do kojih bi došlo uvođenjem drugačijeg modela poslovanja jer bi on podrazumijevao oduzimanje prava na slobodu izbora umjetnika-izvođača.

Stoga postavljamo otvorena pitanja: Zašto se bježi od transparentnosti i točnog informiranja umjetnika-izvođača? Hoće li konačan prijedlog Zakona i dalje osiguravati slobodu izbora umjetnika-izvođača ili će se Zakon promijeniti na njihovu štetu zbog pojedinih interesnih skupina ili možda pojedinaca koji možda vide svoj dugoročni životni interes, a sjede u Saboru? Je li na pomolu još jedna korupcijska afera u kojoj će ovog puta dugoročno poslovno ispaštati ne samo umjetnika-izvođača, već cijela industrija? Hoće li Hrvatska slijediti politiku Europske unije u kojoj vrijede ista pravila ili ćemo imati ponovno individualiziranu balkansku priču?

Sve ove činjenice zabrinjavaju i s pravom upućuju na strah da se u hrvatskoj glazbenoj industriji može donijeti zakon koji će predstavljati monopol te hraniti pojedince i njihove obitelji na leđima umjetnika-izvođača. Iako smo informirali saborske zastupnike i bili optimistični, otvoren je prostor za manipulaciju.

Apel s ovim pitanjima uputili smo i Ministrici kulture i medija, gospođi Nini Obuljen Koržinek, te nam u narednom periodu ostaje za vidjeti kakvi će biti njezini postupci i potezi. Vjerujemo da će djelovati s europskom praksom.

Maja Vidmar Klarić, direktorica ZAPRAF-a

ZAPRAF – Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.