Ugostitelji Bjelovara i Dubrovnika zatvorili svoje objekte na 60 minuta u akciji „3 do 12“

Riječ je o trećoj etapi akcije Nacionalne udruge ugostitelja za spas ugostiteljstva, u kojoj su već sudjelovali ugostitelji Istre i Kvarnera te Dalmacije

– Više od 150 ugostitelja iz Bjelovara i Dubrovnika danas je u sklopu akcije „3 do 12“, s početkom u točno 11 sati i 57 minuta, prestali usluživati goste u svojim objektima na sat vremena. Uspješan je to nastavak akcije koju je inicirala Nacionalna udruga ugostitelja kojom se ukazuje na činjenicu da ugostiteljstvu u Hrvatskoj otkucavaju zadnji trenutci za spas radnih mjesta i poslovnih subjekata.

Nezavisna udruga ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije i Udruga ugostitelja Dubrovnik mobilizirali su svoje članove kako bi ovim mirnim prosvjedom istaknuli mjere koje smatraju nužnima za spas ugostiteljske struke, teško pogođene pandemijom koronavirusa i karantenom: obustavu naplate PDV-a do 1.3.2021., spuštanje stope PDV-a na hranu – što uključuje jelo, bezalkoholna pića, napitke, pivo i vino –  na razinu od 10%, kredite za likvidnost od HAMAG BICRO-a, kredite za investicije od HBOR-a te državna jamstva za kredite kod komercijalnih banaka.

„Ne tražimo ništa drugo nego mogućnost da radimo i pošteno zarađujemo kako bismo sačuvali radna mjesta naših zaposlenika. Za to je nužna dostupnost sredstava za likvidnost i investicije, a uz to i porezna reforma, koja bi nam omogućila da posuđeni novac vratimo. Ne poduzme li Vlada najžurnije korake u tom smjeru, slijedi nam gubitak više tisuća radnih mjesta u ovom sektoru i daljnje iseljavanje mladih“, rekao je u Bjelovaru Srećko Koljić, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ova akcija ugostitelja današnjim je mirnim prosvjedom ušla u treću etapu realizacije – u prvoj su objekte na 60 minuta zatvorili ugostitelji Kvarnera i Istre, a u drugoj su na isti način prosvjedovali ugostitelje Dalmacije. Ukupno je do sada svoje goste i javnost na teško stanje u ugostiteljstvu privremenim prestankom usluživanja upozorilo više od 1750 ugostiteljskih objekata.

„Stanje u Dubrovniku osobito je teško jer je naš kraj u ovoj turističkoj sezoni, koja je drugdje bila čak i solidna, najteže pogođen izostankom avionskog prometa, kruzera i turista iz dalekih zemalja. Uz to, Dubrovnik je grad visokih cijena najmova i troškova života, tako da smo dvostruko pogođeni. Ne riješi li se ova situacija na povoljan način, izgubit ćemo zaposlenike, koji će pokušati zaraditi za život izvan Hrvatske. Gubitak kvalitetnih i obrazovanih zaposlenika u ugostiteljstvu nećemo moći nadoknaditi i dubrovački turizam neće moći po završetku pandemije poslovati na visokoj razini kao ranije“, upozorio je na tiskovnoj konferenciji u Dubrovniku Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik.

Osim zaposlenika, nestat će i radna mjesta, upozoravaju dubrovački ugostitelji. Naime, jedan dio dubrovačkih ugostitelja već je odlučio zatvoriti svoje tvrtke i obrte te se preseliti u druge zemlje gdje će potražiti svoju sreću, a nastavi li se ovakva situacija, na takav će ih se potez odlučiti i više.

Nacionalna udruga ugostitelja anketirala je više od 500 ugostitelja iz cijele Hrvatske, u kojoj je čak 80 posto njih najavilo otkazivanje ugovora djelatnicima. Oko 60% ugostitelja bilježi pad poslovanja veći od 50%, a 40% anketiranih očekuje da neće preživjeti do iduće sezone.


Donirajte Udrugu Mlada pera


[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za dječju slikovnicu”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.