Foto: HRT

Zoran Vakula dobitnik je europske nagrade za izvanredna postignuća na području meteorologije i medija

Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a, dobitnik je “EMS Broadcast Meteorologist Award 2020” – nagrade za izvanredno životno postignuće u spajanju meteorologije i medija.

Ovu nagradu Europsko meteorološko društvo (EMD) dodjeljuje svake dvije godine meteorolozima koji više od 20 godina promoviraju meteorologiju u medijima. Dosadašnji dobitnici su José Antonio Maldonado iz Španjolske, Bill Giles iz Velike Britanije, Károly Vissy iz Mađarske, Bengt Lindström iz Švedske, Dieter Walch iz Njemačke, Dimitris Ziakopoulos iz Grčke, Guido Guidi iz Italije te Evelyn Cusack iz Irske.

U obrazloženju nagrade EMD spominje da je u televizijskim nastupima Zorana Vakule snažna stručna i znanstvena utemeljenost kombinirana s izvrsnošću u prezentaciji, visokom razinom vještine i laganim načinom komunikacije.

EMD naglašava da je Zoran Vakula pokrenuo mnogobrojne inicijative za promociju meteorologije, pri čemu posebno ističu njegove aktivnosti na Međunarodnoj izložbi karikatura s meteorološkom tematikom, koja je održana 2016. godine, i nastavila se na internetskim stranicama HRT-a. Ova je inicijativa na nov i zabavan način širokoj publici približila meteorologiju bez trivijalizacije temeljne znanosti.

U nastavku obrazloženja EMD navodi i životopis Zorana Vakule, počevši od diplome fizike – geofizike s meteorologijom na zagrebačkome PMF-u 1995. godine, nakon koje je 18 godina radio u DHMZ-u, pri čemu posljednjih 8 godina kao voditelj Službe za vremenske analize i prognoze. Suradnju s HRT-om počeo je od 1996. godine – u svibnju s Hrvatskim radijem, a u kolovozu i s Hrvatskom televizijom.

Osim toga, Zoran Vakula je objavio desetke stručnih i znanstvenih radova te održao mnogobrojna predavanja u zemlji i inozemstvu. Bavi se izradom, prezentacijom i verifikacijom vremenskih prognoza, od vrlo kratkoročnih do dugoročnih, te njihovom ekonomskom evaluacijom, a i osmišljavanjem meteorološkog sadržaja na različitim medijskim platformama. Kolumnist je na internetskoj stranici HRT-a, povremeno i u tiskovinama. Urednik je emisija „Vrijeme“ i drugih svakodnevnih priloga s meteorološkim sadržajem na HRT-u, uključujući teletekst i internet. Član je tima koji je osmislio i priprema „HRT Meteo“ – aplikaciju za pametne mobilne telefone, koja postoji na mobilnim uređajima na skoro svim kontinentima, a jedinstvena je po subjektivnim prognozama meteorologa.

Jedan je od predstavnika Hrvatske i u International Weather and Climate Forumu, a i član Hrvatskog meteorološkog društva i Hrvatskog novinarskog društva. Osim putem znanstveno-popularnih predavanja, meteorologiju promovira i u medijima, često s vremenskim prognozama u stihu i rimi.
Autor je kratkog dokumentarnog filma o povijesti meteorologije: „HRT vremenoslovni vremeplov“, a i jedan od autora prvog hrvatskog meteo-stripa.

Kao do sada jedini meteorolog u Hrvatskoj bio je nominiran za Večernjakovu ružu za TV osobu godine 2016., a magazin Story ga je čak proglasio Muškim TV licem 2018. godine u Hrvatskoj. Pjesma “Vakula” Ante Casha i Saše Antića 2016. nominirana je za hrvatsku glazbenu nagradu Porin.

U braku sa suprugom Lavandom ima kćer Lunu, trenutačno srednjoškolku, što objašnjava, kako kaže, njegovo psihofizičko stanje.

HRT


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.