DOKLE TAKO SINDIKALISTI?

U minulih mjesec dana, u hrvatskom medijskom prostoru redale su se rasprave o stanju (malog) poduzetništva u RH. U takvim raspravama pretežno se govorilo o privatnom poduzetništvu, o obrtnicima uslužnih djelatnosti, o realnom sektoru, koji do sada nije radio uslijed mjera državnog Stožera.
Međutim, etablirane i službene predstavnike privatnog sektora se vrlo malo poziva (HOK, POK, HGK) u takve rasprave, ili se umjesto njih pozivaju neke novoformirane, samozvane udruge privatnih poslodavaca, vrlo upitne reprezentativnosti, za koje mi koji smo nazočni u ovom sektoru gospodarstva više desetaka godina, nikada nismo čuli.
S druge strane, redovito se pozivaju – isti sindikalni čelnici, najčešće gospoda Vilim Ribić, Mladen Novosel i Krešimir Sever kojima realni sektor gospodarstva zapravo i nije domaće gradivo niti dovoljno poznati teren.
Unatoč tome, u većini medijskih emitiranja i napisa, premda očigledno nisu pregledali ni statističke pokazatelje o stanju i događajima u privatnom sektoru, predstavnici Sindikata – govore o privatnicima kao o onima “koji kradu svoje radnike”, “koji kradu državu”, “koji varaju i manipuliraju”, “koji su lopovi”…
Takvim generalnim blaćenjem privatnog sektora (nebrojnim ponavljanjem sintagme “neki poduzetnici”), javni diskurs o ovom sektoru, koji je zadnjih desetljeća lišen elementarnog dostojanstva, Sindikati sada ruše na razinu društvenog ološa.
U minulih mjesec dana, vezano uz dijeljenje potpora za očuvanje radnih mjesta, cjelokupnom privatnom sektoru, osobito uslužnom obrtništvu, Sindikalisti su priuštili više štete nego što su mu koristi donijela sva hvalevrijedna državna nastojanja i materijalna potpora.
Da li nama predstavnicima privatnog sektora sada preostaje jedino to – da istupima i javnim odgovorima u medijskom prostoru, na svaku situaciju u kojoj sindikalisti blate privatnike, uzvraćamo s podacima i činjenicama o tome – koliko je među radnicima – neradnika, alkoholičara, onih koji na radu kradu sredstva i materijal a poslije radnog vremena i na – bolovanju to koriste u fušu ili preprodaji …?
Žele li nas Sindikati prisiliti na takvu razinu rasprave?
Nama takva retorika nije svojstvena, svrstavanje svih radnika u nepoštene bi bilo nepošteno od naše strane, ali Sindikate koje predvode gospoda Ribić, Novosel i Sever, svakako treba pitati – “Quousque tandem”?

Franjo Cimerman, Čakovec,
predsjednik Sekcije uslužnih djelatnosti
Udruženja obrtnika Međimurske županije


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.