Splitsko-makarska nadbiskupija, don Nikola Galov

Svećenik iz Segeta uporno drži mise i svima prkosi

Mnogi su Dalmatinci nekidan poput triske primili kritike Vilija Beroša i Alemke Markotić na račun toga da se u ovom dijelu Hrvatske ne poštuju mjere sprječavanja zaraze koronavirusom. Međutim, izgleda da nije (samo) problem u mladim ljudima koji se navodno okupljaju u kafićima, nego u svećenicima koji ne poštuju ni mjere Nacionalnog stožera ni Hrvatske biskupske konferencije.

Usprkos svim tim restrikcijama, pojedini svećenici iz Splitsko-makarske nadbiskupije (hvala Bogu da su samo rijetke iznimke) usprkos pandemiji i činjenici da svakodnevno brojimo zaražene i mrtve od koronavirusa, pozivaju vjernike da dolaze na mise iako je to zabranjeno.

Ne slušaju ni epidemiologe ni papu Franu ni nadbiskupa Marina Barišića, nego udaraju po svome. Papa je danas, na Cvjetnicu, održao misu u praznoj bazilici Svetog Petra u Vatikanu. Nadbiskup Barišić je u misu slavio u praznoj katedrali svetoga Duje uz poruku a se “prvi put nakon katakomba i Dioklecijana, dogodilo  da smo za Cvjetnicu, Veliki tjedan u katakombama, karantenama svojih domova.”

I, zaista, mnogim vjernicima ove korizme zaista nije lako što ne mogu odlaziti na mise, na ispovijedi, neki prvi put u životu danas nisu s maslinovom grančicom otišli na svetu misu. Veliki tjedan je pred nama, ovo su zaista teški dani za vjernike, ali ipak brojni svećenici su našli načina da preko Youtubea, Facebooka, televizijskog programa dođu do svojih vjernika.

Neki su sebi, poput župnika u Katunima, dali i prilično muke da obiđu sve svoje župljane, na propisanoj udaljenosti, dakako i većina je poslušala nadbiskupovu uputu koja jasno kaže da se za Cvjetnicu, spomen nedjelje Muke Gospodnje mise mogu slaviti u župnim crkvama, samostanskim i sjemenišnim kapelama, bez nazočnosti vjernika. Župnici mogu blagosloviti maslinove/palmine grančice i ostaviti ih ispred crkve tako da ih vjernici mogu ponijeti svojim kućama, poručio je nadbiskup.

E, ali ima onih koji glume veće katolike i od pape i od nadbiskupa pa poput župnika na na splitskoj Sirobuji don Josipa Delaša pozivaju vjernike na misu i javno tvrde da će to uvijek raditi.

Međutim, duhovni pastir u Segetu kraj Trogira je, javljaju nam mještani, u svojoj bezobzirnosti otišao i korak dalje.

  • U Segetu je župnik danas održao dvije mise, bilo je tridesetak vjernika. Isto je održavao mise i prošle nedjelje i to u Segetu Donjem i Segetu Vranjici, a najavljuje da će isto raditi i ostale dane do Uskrsa – javio nam je čitatelj (podaci poznati redakciji Slobodne Dalmacije čiji je ovo članak).

Informaciju smo pokušali provjeriti kod prozvanog don Nikole Galova, župnika segetske Župe Gospe od ružarija. Nije nam se javio na telefon, a onda smo ga pokušali pronaći na društvenim mrežama.

Klik, klik i evo ga – don Nikola Galov je na Facebooku. A kad tamo, majko mila… Uostalom, čitajte sami što je danas on ili netko tko administrira tu stranicu velikim slovima poručio:

“ŽALOSTAN JE VJERNIČKI DUH KOJI SE BOLESTI I ZARAZA BOJI !
JEL SE ISUS NAŠ KRIST BOJAO BOLESTI I BOLESNIH ?
A NAŠI”VJERNICI “ZAVUKLI SE U MIŠJE RUPE !
KARDINALU BOZANIĆU PAO JE KRIŽ KRAJ GLAVE A VAMA BI CIJELO BRDO MOGLO PAST NA NJU ISTO SE PAMETI DOZVALI NE BI !
VJERA PRAVA STRAHA NE POZNA !
U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA SLAVA SVESILNOME BOGU NA NEBESIMA!
AMEN”

Trljamo oči, iako su velika slova, gledamo dvaput… Ma, je li moguće? Postoji, doduše, šansa da je župniku netko ukrao identitet, da mu je stranica hakirana ili da sve to piše neki čudni admin, ali tu je, vidimo i broj župe… Onda, gledamo, stranica je kreirana prije punih pet godina, valjda bi ga netko upozorio da već godinama pod njegovim imenom na Facebooku izlaze teške budalaštine.

Poput, recimo, ove iz rujna prošle godine kada je pod imenom don Nikole Galova napisano: “KURVE, LOPOVI I BLUDNICE ZAVRŠAVA VAM I OVO LJETO PUNIH DŽEPOVA A PRAZNE DUŠE!”

Stariji statusi pokazuju i kako mu HDZ i vladajuća koalicija nikako nisu po volji, pa, među ostalim, prošloga Uskrsa na Facebook stranici don Nikola Galova piše:

“ČESTITAM VAM OVAJ NAŠ NAJVEĆI BLAGDAN USKRS SA NADOM U USKRSNUĆE NOVOG ŽIVOTA, A OVIM NAKAZAMA NA VLASTI PORUČUJEM DA U IME ISUSOVO ODSTUPE SA SVIH SVOJIH STVARNIH I IZMIŠLJENIH FUNKCIJA”

Još malo u čudu “guglamo” don Nikolu pa vidimo da nema (ili barem nije imao) ni dobar odnos s načelnikom Vinkom Zulimom. Čak  je na crkvu stavio proglas protiv njega i na Državnom odvjetništvu svjedočio protiv Zulima.

Do završetka ovoga teksta don Nikola nam se nije javio na telefon, niti je odgovorio na poruku koju je vidio. Ako je, kojim slučajem, hakiran, krajnje je vrijeme da mu to netko kaže. A ako je sve to autentično, ovdje ima puno posla i za nadbiskupa i za Krizni stožer!


[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.