Galapagos: Na vulkanu Isabela otkrivene dvije nove vrste guštera gekona

Ovo je vjerojatno najproučavanije otočje na svijetu, ali i dalje svakodnevno iznenađuje novim otkrićima

Znanstvenici su na Galapagosu otkrili dvije nove vrste guštera gekona, objavila je u četvrtak uprava tog nacionalnog parka udaljenog oko tisuću kilometara od obale Ekvadora.

“Dvije nove vrste pronađene su na dva vulkana na otoku Isabela”, priopćio je park čiji je životinjski svijet jedinstven na svijetu.

Jedna vrsta tog gmaza, Phyllodactylus andysabini locirana je na obroncima vulkana Wolfa, a druga Phyllodactylus simpsoni na vulkanu Darwinu.
Ova posljednja proširila se po cijeloj Isabeli i čak prešla na susjedni otok Fernandinu.

Prema upravi, guštere je otkrila skupina američkih znastvenika i djelatnici parka.
Genetska analiza pokazala je da se radi o dosad nepoznatim vrstama gekona, a cijela studija objasnila je kako su kolonizirali otoke, koliko dugo su ondje i koliko su slični jedni drugima.

“Ovo je vjerojatno najproučavanije otočje na svijetu, ali i dalje svakodnevno iznenađuje novim otkrićima”, rekao je jedan od direktor parka Jorge Carrion.

Galapagos, koji je ime dobio po golemim kornjačama koje žive na tom arhipelagu u Tihom oceanu, rezervat je biosfere poznat po tome što je britanski prirodoslovac Charles Darwin prema zapažanjima o biologiji otočja razvio svoju teoriju evolucije vrsta.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.