State Department: u Hrvatskoj raste netolerancija

Vjerska netolerancija u Hrvatskoj je u porastu, posebice na internetu, objavio je State Department u svom godišnjem izvješću o vjerskim slobodama za 2018.

“Vijeće Europe i pravobraniteljica izvijestili su o porastu vjerske netolerancije, posebice online”, navodi State Department u izvješću.

Podsjeća da je Vijeće Europe u svibnju objavilo da je u zemlji u porastu vjerska netolerancija, uključujući i onu na internetu, kao i proustaški grafiti. Osim toga, manjinske vjerske zajednice izvijestile su o povremenim slučajevima verbalnog zlostavljanja i fizičkog napada.

“U izvještaju pučke pravobraniteljice stoji da komentari na raznim internetskim portalima optužuju židove za potkopavanje demokracije, slobode i financijskih institucija.”

4 posto nevjernika u Hrvatskoj

State Department u svom izvješću o vjerskim slobodama u Hrvatskoj piše kako je od sveukupno 4,3 milijuna stanovnika, što je procjena iz srpnja 2018., oko 86,3 posto stanovnika katoličke, 4,4 posto srpske pravoslavne, a 1,5 posto muslimanske vjeroispovijesti. Gotovo 4 posto se identificira nevjernicima ili ateistima. Ostatak postotka otpada na židove, protestante i druge kršćane, a prema Koordinaciji židovskih općina, u Hrvatskoj živi između 2 i 2,5 tisuća pripadnika židovske vjere.

State Department također navodi kako nevladine organizacije izvještavaju da se granična policija prema migrantima ponašala protivno njihovim vjerskim uvjerenjima, no da vlada odbacuje te optužbe.

Navode se i upozorenja pravobraniteljice da su neke zdravstvene institucije odbile liječenje Jehovinim svjedocima koji zbog svojih uvjerenja nisu htjeli primiti transfuziju krvi te kako židovski čelnici smatraju da vlada nije poduzela konkretne korake za vraćanje židovske imovine zaplijenjene tijekom holokausta.

Nekatolička djeca diskriminirana u javnim školama

Židovske i ateističke organizacije su promatračima State Departmenta kazale i kako su nekatolička djeca diskriminirana u javnim školama, a upozorile su i na židovski i srpski bojkot komemoracije u Jasenovcu treću godinu zaredom.

Islamska zajednica istaknula je dobre odnose s vladom, kao i da je nakon susreta u travnju s premijerom Andrejem Plenkovićem zagrebačko-ljubljanski metropolit Porfirije Perić iskazao zadovoljstvo pravnim statusom Srpske pravoslavne crkve.

U izvještaju se navodi i kako Vijeće Europe i pravobraniteljica govore o povećanju vjerske netolerancije, posebice na internetu. Tomu pridonose i grafiti koji slave ustaštvo, kao i verbalno i fizičko zlostavljanje na temelju vjere.

State Department prenosi podatke Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama o tome kako je vlada 2018. dala 288,2 milijuna kuna Katoličkoj crkvi za plaće, mirovine i u druge svrhe, što je pad s 299,5 milijuna u odnosu na 2017. godinu.

Vlada je financirala i druge vjerske zajednice koje imaju ugovor s državom, proporcionalno njihovoj veličini, s 21,4 milijuna kuna.

Godišnji izvještaj američkom Kongresu o vjerskim slobodama u svijetu, objavljen prošli tjedan, govori o stanju u svim državama te se provodi od 1998. godine. Podaci se prikupljaju od vlada, vjerskih skupina, nevladinih i drugih organizacija, novinara i drugih relevantnih institucija.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.