Turski ministar spašava hrvatsku sezonu?

U situaciji kada Turska na međunarodnom turističkom tržištu bilježi porast bukinga za ljetnu sezonu od nevjerojatnih 58 posto u odnosu na godinu prije, a sve ostale zemlje Mediterana padaju, uključujući i Hrvatsku, dogodio se gaf turskog ministra unutarnjih poslova Süleymana Soylua koji je za vrijeme najveće svjetske turističke burze ITB U Berlinu prije 10 dana izjavio kako će svi Nijemci koji su sudjelovali u demonstracijama protiv turskog predsjednika Erdogana, a dođu u njihovu zemlju, biti ispitani, odnosno uhićeni.

  • Ima onih koji su sudjelovali u Njemačkoj na demonstracijama terorističke organizacije, a potom su bukirali svoje ljetovanje u Antalyi i Bodrumu. Za takve smo poduzeli određene mjere. Njih ćemo uhititi, prenijeli su njemački mediji izjavu turskog ministra unutarnjih poslova. Nakon ovakvog ispada koji bi mogao naštetiti turskom turizmu koji se naveliko vratio na turističko tržište, pokušali su ublažiti iz turskog Ministarstva vanjskih poslova navodeći da su njegove riječi izvučene iz konteksta.

  • Turska će sve turiste iz Njemačke i svih drugih zemalja i dalje primiti kao i dosad sa svojom tradicionalnom gostoljubivošću, naveli su u njihovom Ministarstvu vanjskih poslova.

Ipak, njemački mediji i političari nimalo nisu blagonakloni prema ovoj novoj situaciji, a to bi moglo u konačnici koristiti hrvatskim turizmu koji bi mogao povući dio neodlučnih njemačkih turista na Jadran. Čak su se pojavile i karikature koje ilustriraju sarkastično ovu situaciju. Na jednoj su primjerice muž i žena u turskom zatvoru koji kažu „Kako je super ta Turska! Uplatili smo samo dva tjedna, a smjeli smo ostati čak 20 godina!“.

Očekivano, ovakva izjava dovela je određenih otkazivanja rezervacija, a pojedini političari žele čak i da njemačko Ministarstvo vanjskih poslova izda upozorenje da se ne putuje u Tursku. To dosad ipak nije učinjeno.

  • Ovo je zbilja veliki gaf Turske i naravno da to nije blagonaklono prihvaćeno u Njemačkoj, iako se o tome možda puno ne piše. Ipak, u turističkim se krugovima o tome govori. Zasad je dosta teško reći je li zbog toga pala potražnja za tom zemljom jer je još prerano vidjeti rezultate toga, ali svakako to nije bio dobar potez u situaciji kada su se u potpunosti vratili na tržište – kazao nam je Selimir Ognjenović iz turističke tvrtke I.D. Riva Tours koja posluje u Münchenu i specijalist je za Hrvatsku.

Konkretno se to još ne vidi na njihovom bukingu, ali nastavi li se napeta situacija s ovakvim izjavama, druge bi zemlje Mediterana mogle od toga profitirati jer nitko ne želi putovati u zemlju u kojoj vlada nesigurnost, a kamoli mogućnost da budu uhićeni. Tome svjedoče i brojni komentari ispod članaka u kojima se izvještava o nesmotrenoj izjavi turskog ministra.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.