Tri nove zero waste općine u Međimurju

Jučer su u Prelogu općine Domašinec, Martijanec i Podturen potpisale službenu ‘Zero Waste’ strategiju i ušle u društvo Zero Waste Europe gradova i općina s najboljim praksama u Europi. Navedene općine time su se pridružile postojećim zero waste gradovima i općinama (njih 9) u uspješnom sustavu PRE-KOM-a koje već nekoliko godina postižu najbolje rezultate u smanjenju, odvojenom prikupljanju, recikliranju i kompostiranju otpada u Hrvatskoj.

„Zero Waste Europe čestita općinama koje su odlučile napraviti ovaj iskorak na korist očuvanja okoliša i kvalitete života građana i građanki. Ponosni smo na uspjeh PRE-KOM-a čija je usluga u 12 jedinica lokalne samouprave dostupna više od 38.000 stanovnika. Svim općinama na raspolaganju smo za stručne savjete, kako bi, po uzoru na oko 400 gradova i općina u Europi, u kratkom roku postigle zacrtane ciljeve“, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije koja je nacionalni koordinator Zero Waste Europe mreže.

Podsjetimo, Zelena akcija je dala doprinos unapređenju usluge PRE-KOM-a izradom studije s preporukama po načelu najboljih ekološko-ekonomsko-socijalnih praksi. Navedene smjernice PRE-KOM od 2015. godine provodi u djelo te je ubrzo postao vodeće komunalno poduzeće u Hrvatskoj s prosječnom stopom recikliranja od 56% 2018. godine (dok je na razini Hrvatske to 24%) i odlaganjem tek 79 kg miješanog otpada po stanovniku godišnje (hrvatski prosjek je 315 kg) u 11 jedinica lokalne samouprave (JLS).

JLS u sustavu PRE-KOM-a u kratkom su roku podigle postotke odvojenog prikupljanja otpada sa 10-20% na 50-60% te hrabro koračaju ka 70% do 2020. godine, što je cilj kojeg Hrvatska ima do 2030. godine. Prema podacima HAOP-a za 2017. godinu, među 10 najuspješnijih općina u odvojenom prikupljanju otpada u Hrvatskoj čak 6 ih je u sastavu PRE-KOM-a. Najbolje rezultate u 2017. ostvario je Prelog sa 55,9% odvojenog prikupljanja, a preliminarni rezultati za 2018. ukazuju na dodatan napredak – Prelog odvaja 60,78%, a Belica čak 65,68% otpada, najviše u Hrvatskoj.

“Kada smo 2015. radili preporuke za unaprjeđenje sustava PRE-KOM-a, vjerovali smo da će općine u Međimurju vođene zero waste načelima ubrzo dokazati da se i u Hrvatskoj mogu postići svjetski rezultati. Njihov uspjeh velik je udarac brojnim skupinama koje su godinama plasirale teze da se ne može i kočile razvoj sustava zbog interesa u poslovanju sa smećem. Trebalo je hrabrosti za koračanje u smjeru suprotnom od većine mjesta u Hrvatskoj i štetne nacionalne politike te stoga iskrene čestitke PRE-KOM-u”, dodao je Košak.

Segementi uspješnog sustava u 12 JLS-a*, kojima danas upravlja PRE-KOM, uključuju odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, intenzivnu edukaciju svih dobnih skupina i pravedan sustav naplate s brojnim popustima za različite skupine kućanstva. Također, PRE-KOM je izgradio kompletnu infrastruturu za obradu otpada na lokalnoj razini koja uključuje reciklažno dvorište, sortirnicu, kompostanu i prvi centar za ponovnu uporabu u Hrvatskoj. Uz to, sustav kontrole s žutim i crvenim kartonima te nedavno pokrenut projekt prikupljanja otpadnog jestivog ulja, pokazatelji su da PRE-KOM inovativnim idejama kontinuirano nastoji unaprijediti uslugu zbrinjavanja komunalnog otpada.

Rezultati uspješnog sustava, osim u visokim postocima recikliranja i malim količinama odloženog otpada, vide se i u količinama zbrinutog korisnog otpada koje iznose više od 4,5 milijuna kilograma godišnje. Tvrtka PRE-KOM pozitivno posluje i ulaže ostvarene prihode u poboljšanje kvalitete usluge, zapošljavanje radnika i radnica te smanjenje cijene usluge za građane i građanke. Stoga se s pravom može pohvaliti liderskom pozicijom u održivom gospodarenju otpadom u Hrvatskoj.

“Kada bismo ovaj sustav preslikali na ostatak Hrvatske, vrlo brzo bismo s europskog začelja po recikliranju i kvaliteti života skočili među najuspješnije zemlje Europe. PRE-KOM je postao uzor kojeg počinje kopirati sve veći broj mjesta u Hrvatskoj koje pozivamo da potpišu ‘Zero waste 2020’ strategiju, zacrtaju ambiciozne ciljeve, te se priključe društvu najuspješnijih gradova i općina u Europi”, zaključio je Košak.

  • Grad Prelog i 11 općina: Goričan, Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava, Kotoriba, Belica, Dekanovec, Domašinec, Podturen, Martijanec

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.