Ima li dobrih mladih poduzetnika?

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi

Nedavno sam doživio prilično ugodno iznenađenje od strane jednog mladića i to sam komentirao kasnije u svom društvu, koje je vrlo šarolikih godina, zapravo sam ja najstariji. Odmah su mi svi odreda uzvratili pitanjem zašto sam iznenađen dobrim postupkom tog mladića? Da se razumijemo, ne mislim da je većina mladih loša, ali mislim da je većina mladih površna. Ne moralno površna, nego površna glede odgovornosti. I zato se svaki put kad naiđem na vrlo odgovorno ponašanje mlade osobe ugodno iznenadim. Ne tvrdim da je to rijetko, ali je činjenica da se iznenadim baš svaki put.

A glavni krivci što su oni površni u odgovornosti smo mi roditelji! Ne učitelji, ne država, ne neki treći element nego upravo mi roditelji!

Dat ću jedan primjer površnosti u odgovornosti koji me, neću reći naljutio, ali dodao još jedan uteg na onu strane vage koja ima prevagu u toj mojoj tvrdnji.

Naručio sam kod jednog mladog poduzetnika dvije stvari za udrugu i zamolio dvije zasebne ponude za svaku stvar. Naime, na računu udruge (po običaju) nema dovoljno sredstava da platim oba računa pa ću jedan platiti s računa udruge, a drugi sa svog privatnog računa, ali sam naglasio da obje ponude glase na udrugu, kao i kasnije računi. Obećano je da će ponude poslati kasnije popodne, no kako nisu došle još do izvjesnog vremena sljedećeg dana nazvao sam da se raspitam jer sam baš tjedan prije imao slučaj gdje je moj važan email završio u SPAM-u pa mi je palo na pamet da se možda to nije i sad desilo. Nisu još poslali ponudu jer imaju gužvu, ali budu u toku dana. Doista kasnije dolaze dvije ponude, na udrugu, kako sam i tražio i ja ih odmah plaćam: jednu s računa udruge, drugu sa svog privatnog računa. Ubrzo dolazi  i idejno rješenje stvari koje sam tražio, ja sam zadovoljan, potvrđujem dizajn i sljedeći dan dolazi email da su stvari gotove i mogu ih podignuti.  Sljedeći dan podižem te dvije stvari, zajedno s računima, sve stavljam u auto i žurim za Zagreb.

Nakon par dana kad sam konačno uhvatio vremena idem spremiti račune u registrator i primijetim da jedan glasi na udrugu, a drugi na moje ime. Pošaljem email i zamolim (ne zatražim, zamolim) da i taj račun prebace da glasi na udrugu, kako sam prije i naglasio, račun mi mogu poslati natrag emailom u pdf obliku. Email sam poslao ujutro. Taj dan nema odgovora, nema ga ni sljedeći dan pa treći dan zovem da podsjetim za to. Odgovor je uglavnom sljedeći: vlasnika (mladog poduzetnika) nema, a oni tako i tako račune

Donirajte Udrugu Mlada pera
naslovljavaju na ime onoga s čijeg računa je plaćeno, a u knjigovodstvu je već račun proknjižen. Meni je žao zbog toga, odgovaram, ali ja sam zamolio da oba računa glase na udrugu i imam zakonsko pravo tražiti da mi se izda R-1 račun na koga ja želim bez obzira s čijeg računa je plaćeno. Odgovara mladić da će biti riješeno taj dan ili najkasnije sljedeći.  Naravno, već je prošlo nekoliko dana, niti računa niti objašnjenja niti emaila. Tom površno odgovornom mladom čovjeku je svejedno što će izgubiti mušteriju jer se njemu sad ne da zezati s tamo nekim ispravljanjem računa jer oni to tako i tako ne rade iako su zakonski obvezni. Ali on je zaboravio što sam ja napomenuo i očito ne daj Bože da prizna da je pogriješio. Zato nije bilo odgovora na prvi email i zato nema odgovora niti nakon mog telefonskog poziva. Očito mu je svejedno jedna mušterija više manje, ali on se neće sad uvlačiti u računovodstvene neugodnosti. Možda mi je prvi znak trebao biti kad sam, nakon što sam već naručio ove dvije stvari, krenuo se raspitivati o još nekima koje sam razmišljao da naručim. Pa kad sam pitao koliko bi koštao taj jedan predmet od najjeftinijeg materijala, pomalo nervozno je, ali onako s visoka jer mora obrazovati ovog starca, odgovorio da to ovisi o tome od kojeg je materijala. Pa najjeftinijeg, rekao sam u prvom pitanju!

I tako, ja sam sad nezadovoljna mušterija s još jednom potvrdom svoje tvrdnje da je većina mladih površna u odgovornosti! I zbog toga me veseli svaki put kad me neka mlada osoba ugodno iznenadi svojom odgovornošću!

Kao recimo mlada ilustratorica moje nove knjige koja je, nakon što sam ja mislio da ima par radova gotovih, javila da je gotova s trećinom (tri puta više nego sam očekivao) i da bi uzela, ako smije, odmor preko ovih blagdana da ode s obitelji na putovanje.  Iznenađen pitanjem odgovorio sam da je najnormalnije da bude preko blagdana s obitelji, pa mlada je, bez obaveza. Kako bez obaveza? Pa ilustracija moje knjige joj je obaveza i ne bi htjela da pomislim da zabušava!

O da, hvala svim mladima ljudima koji ugodno iznenađuju! Jer, ne tražim savršenstvo kad ga niti ne mogu dati (niti ja niti bilo tko), ali odgovornost kad idete za mladog poduzetnika itekako je, ne poželjna, nego nužna!

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.