Gimnazijalci iz Čakovca pripremaju se za put u Bruxelles gdje će ovog ožujka raspravljati o ulozi kulture u budućnosti Europe

Učenici čakovečke gimnazije Josipa Slavenskog 26. veljače ugostit će Marinu Škrabalo, članicu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), u cilju priprema za skupštinu mladih „Tvoja Europa, tvoje mišljenje“ (Your Europe, Your Say, YEYS), koja će se 15. i 16. ožujka 2018. održati u Bruxellesu.

Učenici 33 škole iz cijele Europe – 28 država članica i pet država kandidatkinja – doći će u Bruxelles kako bi europskim institucijama rekli što misle o ulozi kulture u budućnosti Europe. Osmišljavat će ideje, raspravljati i glasati o tri prijedloga koja će europske institucije uzeti u obzir prilikom donošenja odluka o politikama EU-a.

Prije sastanka u ožujku,  gđa Škrabalo i učenici zajednički će pripremiti odgovore na neka od ključnih pitanja o budućnosti europske kulture:

  • Što je europska kultura: je li to tek zbroj nacionalnih tradicija ili postoje zajedničke vrijednosti koje nas sve određuju kao Europljane?
  • Koja je uloga kulture i kulturne razmjene u životu učenika?
  • Što Europska unija može učiniti na području promicanja kulture (kinematografije, glazbe, plesa, književnosti, kazališta itd.) i bolje zaštite lokaliteta kulturne baštine?
  • Koju bi ulogu mogla imati kultura u gospodarskom preporodu europskih regija i gradova?
  • Na koji način taj preporod može otvoriti nove mogućnosti za mlade u smislu novih radnih mjesta?

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Događanje pod nazivom „Tvoja Europa, tvoje mišljenje!“ (YEYS) organizira Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO), glas civilnog društva na europskoj razini. To je jedno od glavnih događanja Odbora posvećeno mladima. EGSO ovom inicijativom želi osigurati da se stajališta, iskustva i ideje mlađe generacije saslušaju i uzmu u obzir prilikom razrade politike EU-a.

Marina Škrabalo članica je EGSO-a od 2013. godine i aktivno sudjeluje u radu Skupine raznih interesa.

Više detalja o inicijativi YEYS2018 dostupno je na službenoj stranici događanja i u prošlogodišnjem videozapisu koji možete naći ovdje.

 

Za dodatne informacije možete se obratiti na sljedeću adresu:

Odjel za medije EGSO-a – Laura Lui
+ 32 (0)2 546 91 89 – Mobilni telefon: + 32 (0) 476 89 09 99

laurairena.lui@eesc.europa.eu

@EESC_PRESS

VIDEO: Kako EGSO doprinosi promjenama

 

______________________________________________________________________________

Europski gospodarski i socijalni odbor predstavlja različite gospodarske i socijalne sastavnice organiziranog civilnog društva. To je institucionalno savjetodavno tijelo osnovano 1957. godine Ugovorom iz Rima. Zahvaljujući svojoj savjetodavnoj ulozi, Odbor svojim članovima, a time i organizacijama koje oni predstavljaju, omogućuje sudjelovanje u postupku donošenja odluka EU-a. Odbor ima 350 članova iz cijele Europe koje imenuje Vijeće Europske unije.

_______________________________________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.