Muslimani, katolici, bicikl i Denis Vidović

Virtualni svijet ima i svojih prednosti. Možete sresti, naravno virtualno, izuzetno zanimljive ljude. Možete se i ne morate slagati s njihovim pogledima na svijet i razmišljanjima, ali oni imaju neku magiju da konstantno pratite njihove komentare svakodnevnih zbivanja.

Jedna takva osoba je Denis Vidović, čovjek koji svakodnevno komentira tekuće, a bome i krute događaje. Za uvod sam sebe predstavlja ovako:

Denis Vidović hrvatski je pisac i humorist. Rođen je 21. studenog 1988. u Sisku. Sa sedamnaest godina počinje pisati haiku poeziju. Dosad je napisao jedan roman, „Normalni ljudi“, koji čeka uknjiženje. Denis Vidović piše i priče, pjesme, aforizme te izrađuje plakate kojima komentira svoju svakodnevicu. Dosad mu je objavljena kratka priča, „Probava počinje narudžbom“ na internetskom portalu Lola, neki od aforizama u časopisu „Riječi“ sisačke Matice hrvatske, te trinaest poglavlja spomenutog romana u časopisu „Književna revija“ osječke Matice hrvatske. Djela Denisa Vidovića nisu prevedena niti na jedan jezik, ali on je siguran da će se to uskoro dogoditi.

Denis Vidović

On će ismijati političare, kako se to sada popularno kaže – iz regije, ali i krajnje ozbiljno upozoriti na nelogičnost nekih nama samopodrazumijevajućih stvari iz svakog aspekta svakodnevnice.

Posebno sam zamijetio kod njega nastojanje da ukaže na neravnopravan pogled na isti događaj nazivan drugačijim imenom što zavisi u kojem dijelu svijeta se dogodi. Konkretno, o terorističkim napadima koji su to ako su izvedeni u Europi, no nisu teroristički ako su izvedeni u Africi ili Aziji. I da, terorista je terorista samo ako je musliman, po shvaćanju mnogih danas.

terorizam

Stoga prvo pitanje Denisu: jesu li doista samo muslimani teroristi, odnosno, zašto većina Europljana razmišlja na taj način?

Nisam baš siguran kad je netko terorist, a kad samo milosrdni ubojica. Ono što sa sigurnošću znam o Europljanima je da su oni i muslimani, baš kao što su muslimani i Europljani.

Ivica i Marica

Često uspoređuješ muslimane i katolike i to na različite načine, recimo uspoređivao si odjeću časnih sestara sa hidžabom muslimanki. Točnije, tražio si sličnosti između tih dviju vjera, a ne razlike. Misliš li da ima više razlika ili ima više sličnosti između muslimana i katolika?

Ako je vjerovati vjeri, jedan je Bog (ili 561 ako je vjerovati, hinduizmu).  Jedan Bog, God, Allah, Gott… je poveznica.  Naravno, svaka religija ima i svoju jedinstvenost i različitost naspram ostalih i samim tim je zanimljiva i poželjna.

časne vs. muslimanke

Tvoja definicija ateista i agnostika?

I jedne i druge bih bez razmišljanja prijavio inkviziciji.

ateisti i agnostici

Koji političar iz regije ti je najsimpatičniji (upravo u tom značenju), a koji ti je najviše izvor za tvoje duhovite dosjetke na njihov račun?

To je definitivno Njegova Preuzvišenost Milorad Dodik. Gospodin Dodik je, uz to, i moj najvjerniji čitatelj i obožavatelj moga lika i djela, pa sam ovdje i pomalo subjektivan.

Milorad Dodik

A što kažeš na naše hrvatske političare? Dolazi li nam novi toplinski val ili novo nevrijeme u Lijepoj našoj?

Hrvatski su političari, za razliku od ostalih, također političari.

ljepša naša

 

Četnici ili ustaše?

Paris je imao sličnu nedoumicu sa zlatnom jabukom.

Oluja

Koja ti je tema najinspirativnija: politika, religija ili žene?

Religijski pogled na žene u politici.

hrkanje

Recimo da si upravo na izboru za Mis svijeta i žiri ti postavlja sljedeće pitanje: kako najbrže omogućiti mir u svijetu?

Izbacite iz njega svijet i imat ćete mir.

Srebrenica

Prijeđimo na svakodnevne teme. Imam dokaz da si se u po bijela dana vozio na biciklu gol do pasa. Što ako te optuže za nemoral?

Nema straha, nisam bio bez majice u hrvatskom primorju.

dilanje badića

Zašto burek sa sirom nije burek? Pa trebaju i vegetarijanci imati svoj burek!

Burek odbija društvo vegetarijanaca. Sirnica, zeljanica i krumpiruša su puno tolerantnije.

zeljanica

Zašto je nogomet popularniji od badmintona?

Mislim da su to dezinformacije koje hotimice šire petokolonaši.

izlazak na izbore

Tko je bolji: ljudi ili vanzemaljci?

Izvanzemaljac je  čovjek na mjestu.

pisac vs. humorist

I za kraj, molim te odgovor na pitanje koje ti nisam postavio!

Istina, sviđa mi se pitanje!

Lijepa naša

 

 

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.