Ispod antarktičkog leda otkriveno gotovo 100 novih vulkana

Znanstvenici s edinburškog sveučilišta nedavno su otkrili najveće vulkansko područje na planetu Zemlji. Dotični novootkriveni rasadnik vulkana nalazi se dva kilometra ispod površine leda koja prekriva zapadnu Antarktiku. Čak 91 vulkan skriva se na neočekivanom mjestu, a ukoliko se probude mogli bi podignuti razinu oceana, piše Geek.

Kada se sada novootkrivenoj skupini doda već poznatih 47 gorućih planina – to sve čini to mjesto najgušćom koncentracijom vulkana na cijelom planetu. Kad bi samo jedan od tih vulkana počeo s erupcijom onda bi to moglo dodatno destabilizirati ledeni pokrov koji je već sad na određeni način načet globalnim zatopljenjem kojem svjedočimo.

Kombinacija satelitskog mjerenja i snažne radarske tehnike korištena je za pronalaženje ovog matičnog luka novih vulkana. Slikovito rečeno, znanstvenici su se u radu koristili radarom koji “vidi” kroz led te su se na kraju zapanjili brojem vulkana koje su otkrili – jer 91 do sada nepoznat vulkan uz postojećih njih 47 čini zaista nemalu skupinu. Sve to u ovom pronalasku zasjenjuje postojeće vulkansko područje istočne Afrike, a gdje se nalaze vulkani poput poznatih Nyiragonga, Kilimanjara, Longonota te ostalih aktivnih vulkana.

mapa s vulkanima

Otkriveni vulkani su prilično raznovrsni, neki su visoki svega stotinu metara, a neki sežu do 3850 metara. Svi do jednoga su prekriveni ledom, a koji u tom području postoji u slojevima koji su debeli više od čak nekoliko kilometra. Južni kontinent, kao što je spomenuto, već je dom više nego nekoliko uspavanih i aktivnih vulkana, od kojih posljednji uključuje i Erebus, najjužniji aktivni vulkan planeta.”

Robert Bingham, stručnjak za glečere i jedan od autora studije, uputio je na zabrinjavajući trend: “Većina vulkanizma koje se odvija u svijetu je trenutno u regijama koje su tek nedavno izgubile svoj ledeni pokrov, i to nakon kraja zadnjeg ledenog doba. U ta se mjesta također ubrajaju Island i Aljaska.”

„Prema teoriji, to se tako događa zato što se bez ledenih plahti na njima javlja opuštanje pritiska vulkana na tom području te oni postaju aktivniji”, pojasnio je Bingham. Ako i dođe do erupcije, vulkani bi mogli otopiti led, a on bi istekao u ocean i povisio razinu mora.

Ovo je nesumnjivo uzbudljivo otkriće, ali dugoročno i pomalo zabrinjavajuće, smatraju znanstvenici.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.