Oglasi

Lista najboljih svjetskih sveučilišta; Beograd je u prvih 300, Zagreba nema ni u 500

Sveučilište u Zagrebu nije ušlo među 500 najboljih svjetskih sveučilišta prema ovogodišnjoj Šangajskoj listi. Radi se o najpoznatijem rangiranju svjetskih sveučilišta, koje se objavljuje od 2003. godine. Na ovogodišnjoj listi, najbolje je ocjenjen Harvard, zatim Stanford i Cambridge. Među deset najbolje rangiranih sveučilišta, samo Cambridge i Oxford nisu iz SAD-a.

Šangajska lista pri rangiranju koristi šest kriterija pomoću kojih radi razliku između 1.200 registriranih svečilišta. Među kriterijima su, na primjer, i broj dobitnika Nobelove nagrade među bivšim studentima, broj objavljivanja u poznatim znanstvenim časopisima i slično.

Prošle godine se nakratko vrailo na listu

Najveće hrvatsko sveučilište prošle se godine, barem nakratko, vratilo među 500 najboljih, kada je bilo rangirano između 400. I 500. mjesta (nakon stotog sveučilišta, rangira se po grupama od 50 i 100). Prije toga, među 500 najboljih nije ga bilo od 2013. godine.

Od sveučilišta u regiji, ove je godine najbolje plasirano Sveučilište u Beogradu, koje je uvršteno u grupu između 200. i 300. mjesta. Upravo zbog uspjeha beogradskog, zagrebačko teško može argumentirati svoj loš plasman nedostatkom novca. Sveučilište u Ljubljani rangirano je između 400. i 500. mjesta, a sveučilišta iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije nema na popisu.

Oglasi
Rođendaonica Prugi i prijatelji
%d blogeri kao ovaj: