Informatika postaje obavezan predmet u osnovnim školama

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uskoro će predstaviti cjelovit model usmjeren na unaprjeđenje informatičkog kurikuluma u hrvatskim školama, najavila je u srijedu pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, ocijenivši kako je nužno s programom informatičkog opismenjavanja što prije iskoračiti u 21. stoljeće.

“Mislim da više ne smijemo gubiti vrijeme i moramo konačno s informatikom iskoračiti u 21. stoljeće”, rekla je Kralj, pomoćnica ministrice za strategiju i i opće obrazovanje, reagirajući na medijske napise o tome da MZO planira od školske godine 2018./19. uvesti informatiku kao obavezni predmet.

“Trenutno završavamo plan kako što prije pripremiti naše učitelje i same škole i vrlo brzo ćemo predstaviti cjeloviti model s konkretnim rješenjima”, poručila je Kralj.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je za Index da će informatika već sljedeće godine, 2018./19., postati obavezan predmet u osnovnim školama, s time da će se, budući da se kurikulum tek gradi, prvo uvesti u pete i šeste razrede, te godinu kasnije u sedme i osme.

Informatika će se učiti po obrazovnim sadržajima koji su već razvijeni, za što već postoji potrebna oprema, a već se provodi i projekt e-škola koji se bavi opremom, edukacijom nastavnika i centralnim servisima za e-učenje, rekla je ministrica, te napomenula kako se za to dijelom već povlače sredstva iz EU fondova, a postoji i volja da se pokrene veliki projekt koji bi bio težak oko 140 milijuna eura, za koji bi se sredstva također osigurala kroz europske fondove.

Program će se provoditi prema dokumentima koje su pripremili stručnjaci i nastavnici na čelu s Lidijom Kralj, voditeljicom kurikularne radne skupine za informatiku, a trenutno je u pripremi izmjena zakonske infrastrukture potrebna kako bi se uveo obavezan predmet informatika.

Predmet informatika trenutno se provodi u školama kao izborni predmet, i to od petog osnovne, prema zastarjelom nastavnom planu i programu iz 1994. Prema planu Ministarstva, izborna informatika postala bi obavezna sa 70 sati godišnje.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.