OPG Vadlja u Plodovima zemlje

“Snimamo zanimljivu ekipu koja je umjesto dokoličarenja izabrala uzgoj industrijske konoplje…” – tim riječima se ekipa Plodova zemlje javila sa snimanja reportaže o OPG Vadlja iz Donjeg Kraljevca.
OPG Vadlja čine tri mladića, i umjesto odlaska u inozemstvo, odlučili su pokrenuti svoj OPG.

OPG Vadlja

OPG VADLJA iz Donjeg Kraljevca je posijao 2 hektara industrijske konoplje i nešo manje češnjaka. Metoda uzgoja je biodinamička metoda po Rudolfu Steineru iz DK. Namjera im je preraditi konoplju za čaj, ulje, brašno, protein, CBD ulje, kozmetiku…
Dok većina mladih odlazi iz Hrvatske u potrazi za boljim životom oni su odlučili ostati i boriti se tu za svoju
bolju budućnost.
Uzeli su u najam 8 livada u privatnom vlasništvu, od petorice vlasnika, koje desetak godina nisu bile obrađivane, sa 6% humusa. U posao su ušli sa vlastitom ušteđevinom, a bilo je tu i prikupljanja potrebne dokumentacije, obilazak Državnog katastra, Gruntovnice…
Sada imaju na 2 hektara konoplju i 700 čhv češnjaka.
Za obradu zemljišta posuđuju strojeve (za tanjuranje, oranje, malčiranje…).
Sadnja konoplje je u proljeće sa sijačicom, ekološko sjeme nabavljaju iz Slovenije, uz prirodno nadohranjivanje rast je 4 mjeseca.
Češnjak sade najesen, motikom. Potrebno je 9 mjeseci za rast, uz okopavanje.

Konoplju beru ručno pa onda ide u iznajmljenu sušaru. Cvijet se odvaja od stabljike, a koristi za čaj, sjemenke za ulje, brašno, proteine, a stabljike za građevinski materijal, vlakna.
I češnjak nakon ručnog branja ide u sušaru, a zatim se plasira na tržište kao biodinamički češnjak.
Primarni cilj im je kupiti vlastito zemljište, sušaru, potrebnu mehanizaciju, traktor sa priključcima, ali i potaknuti ljude na uzgoj vlastitih namirnica.

Uskoro im dolazi prva berba konoplje i Gorkić Taradi pozvao je ekipu Plodova zemlje da snime reportažu o njima jer bi mogla biti itekako zanimljiva: poticaj za druge mlade ljude, ali i razgovor o problemima s kojima se susreću.
Ekipa Plodova zemlje je prihvatila poziv, snimila reportažu, a vas pozivamo da je pogledate u nedjelju 31.07.2016. godine na HRT1 u 12,30 sati.

industrijska konoplja
Fotografije iz objave HRT centar Čakovec – Varaždin

PS 29.07.2016.: Danas javljeno iz Plodova zemlje da zbog zahtjevnije montaže obilnog materijala reportaža bude sljedeće nedelje, 07.08.2016.!

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.