KGK i opet pokazuje lojalnost HDZ-u, a ne svim građanima Hrvatske

Kolinda Grabar Kitarović polaže zakletvu

Prvo je bez ikakvog pravog razloga odlučila da će izbori biti tek 11. rujna, čime je išla na ruku HDZ-u koji se nalazi u dubokoj krizi. Sad će im još i olakšati izborne pripreme, čekajući s raspisivanjem izbora dok si ne izaberu predsjednika. To zaista nema smisla – rekao nam je jučer jedan član SDP-ovog Predsjedništva, piše Novi list.

Nakon raspuštanja Sabora s odgodom, slijedi i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora po istom načelu. U Uredu predsjednice potvrdili su nam da Kolinda Grabar-Kitarović namjerava izbore raspisati na način da njezina odluka stupi na snagu naknadno, vjerojatno 1. kolovoza.
Ako do 15. srpnja nitko na Pantovčak ne donese najmanje 76 potpisa zastupnika kako bi dobio mandat za sastavljanje Vlade, što je izvjesno, Sabor će biti raspušten temeljem odluke usvojene još 20. lipnja. Na potezu je onda predsjednica Republike, koja je već u intervjuu za televiziju N1 najavila da će, prvi put u povijesti samostalne Hrvatske, za izbore odrediti zadnji mogući datum ustavnoga roka, 11. rujna. No, tu nije kraj presedanima.

»Predsjednica će odluku o raspisivanju izbora donijeti odmah po raspuštanju Sabora, ali ona će početi važiti nešto kasnije. Zasad se razmatra i 25. srpnja, ali vjerojatnije je da će izbori biti raspisani 1. kolovoza. Razlog je želja predsjednice da se predizborna kampanja ne poklopi s proslavom obljetnice Oluje i sinjskom Alkom, kao i godišnjim odmorima«, objašnjavaju u Uredu predsjednice motive Kolinde Grabar-Kitarović za ovakvu odluku.

Političke posljedice

Ona je i u spomenutom intervjuu tvrdila da joj je cilj zaštititi hrvatske građane od političara i osigurati im ljetovanje bez kampanje, a ne da im za vrijeme godišnjeg odmora »iz juhe iskače nekakav političar«.

– Nitko se ne želi baviti politikom tijekom ljeta, žele se odmoriti od politike, s prezirom je o politici predsjednica Republike govorila za N1.
Ali, takav njezin pristup ima prilične političke posljedice. Naime, ako izbori budu raspisani 1. kolovoza, dvotjedni rok za predaju izbornih lista započet će u tom slučaju tek 2. kolovoza, a ne desetak dana ranije. U situaciji kad HDZ nema predsjednika i izabrat će ga 17. srpnja, u toj su stranci svakako zainteresirani da Andrej Plenković dobije potrebno vrijeme za dogovore o predizbornim koalicijama i kandidatima na njihovim listama. Predsjednica će, dakle, Plenkoviću omogućiti dva dodatna tjedna za taj posao. Na Pantovčaku, međutim, uvjeravaju da to nije pozadina raspisivanja izbora s odgodom. »I prije nego se znalo što će biti u HDZ-u, predsjednica je najavila da će kampanju odvojiti od sezone godišnjih odmora, koliko je god to moguće. Osim toga, kad ne bi bilo te odgode, službena kampanja bila bi dulja nego ikad«, napominju u Uredu predsjednice.

Autonomna odluka

No, u SDP-u neće biti zadovoljni ovim objašnjenjima.

– Predsjednica je opet postala HDZ-ova službenica. Prvo je bez ikakvog pravog razloga odlučila da će izbori biti tek 11. rujna, čime je išla na ruku HDZ-u koji se nalazi u dubokoj krizi. Sad će im još i olakšati izborne pripreme, čekajući s raspisivanjem izbora dok si ne izaberu predsjednika. To zaista nema smisla – rekao nam je jučer jedan član SDP-ovog Predsjedništva, koji je svjestan da je njegova stranka u ovom slučaju nemoćna jer predsjednica je autonomna pri odlučivanju.

Kod svih dosadašnjih parlamentarnih izbora, rok za predaju kandidatskih lista uvijek je počeo teći od dana nakon odluke o raspisivanju izbora.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.