Nizozemska osnovala banku izmeta za presađivanje baketrijske flore

Nizozemska osnovala banku izmeta za presađivanje baketrijske flore

U NIZOZEMSKOJ je osnovana banka izmeta kako bi se olakšale transplantacije zdrave bakterijske flore i pomoglo pacijentima s kroničnim bolestima crijeva, objasnio je profesor sveučilišta koji je pokrenuo taj projekt, prenosi AFP.

“Naša ‘banka kakice’ olakšat će liječnicima i bolnicama u zemlji transplantacije zdrave baketrijske flore”, objasnio je Ed Kujiper, profesor mikrobiologije na sveučilištu u Leidenu, na zapadu Nizozemske.

To sveučilište je osnovalo nizozemsku banku izmeta, koja će skupljati, obrađivati i distribuirati sve što je potrebno za presađivanje flore.

“Ta procedura je često i jedino rješenje za osobe koje pate do kronične infekcije crijeva i imaju Clostridiu difficile, bakteriju koja se nekada razvija nakon liječenja antibioticima”, kaže Kujiper.

Neki antibiotici uništavaju normalnu crijevnu floru, što toj bakteriji omogućuje širenje, kaže pofesor. Presađivanje crijevne flore omogućuje transplantaciju zdrave bakterijske flore koja se širi crijevima.

U Nizozemskoj se godišnje bilježi oko 3000 slučajeva, prema podacima tog sveučilišta. Oko pet posto tih slučajeva postaju kronična stanja. U toj zemlji se svakog mjeseca obavi između 3 i 4 presađivanja crijevne flore.

U nekim slučajevima infekcija može biti smrtonosna nakon teških proljeva, upale debelog crijeva i puknuća crijeva.

Donatori moraju biti zdravi, ni predebeli, ni premršavi i imati dobru crijevnu floru, objašnjava Kujiper. Njihovi prilozi se ne plaćaju i ostaju anonimni.

Ta banka izmeta trebala bi omogućiti znanstvena istraživanja npr. Crohnove bolesti.

Profesor žali što davanje izmeta još nije dobro prihvaćeno kao davanje krvi i dodaje da je to pitanje navike.

IZVOR: Index.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.