Hashim Thaci optužen za trgovanje organima, u lanac uključeni i neki hrvatski dužnosnici?

krađa organa

GUVERNER savezne države Imo Rochas Okorocha optužen je za trgovinu ljudskim organima u Nigeriji, a navodno je pritom surađivao i s dužnosnicima drugih zemalja, među kojima su neki i iz Hrvatske, prenosi informativna agencija Naij.

Okorochu je za trgovinu organima optužila udruga liječnika Nigerije, a trgovinu je navodno organizirao u suradnji s dužnosnicima Kosova, Turske, Hrvatske i drugih zemalja.

“Ovo je prvi put u povijesti da jedna Vlada sudjeluje u trgovini organima. Vlada države Imo koristila se državnim medicinskim institucijama da bi trgovala organima”, rekao je čelnik udruženja Philip Njemanze na konferenciji za novinare te dodao kako je ovaj slučaj presedan.

“Među stranim suradnicima glavni za Europu je Hashim Thaci, bivši kosovski premijer, koji je i Okorochin prijatelj. To je međunarodna mreža koja vrlo dobro funkcionira”, dodao je.

Naglasio je kako je Okorocha nedavno putovao u Tursku, Kosoov, ali i u Hrvatsku te neke latinoameričke i azijske zemlje.

Kao još jedan dokaz naglašava izgradnju čak 27 novih bolnica u državi Imo u zadnje vrijeme.
Glasnogovornik Imoa, Sam Onwuemodo odbacio je optužbe uz tvrdnje da se radi o već staroj priči kojom su se bavile nigerijske sigurnosne službe.

Prve tvrdnje o takvim radnjama u javnosti je objavila bivša haška tužiteljica Carla del Ponte u knjizi “Lov: Ja i razni zločinci”, koju je objavila po odlasku s dužnosti. U knjizi je iznijela podatke o tome da je 1999. saznala od novinara kako je otprilike 300 Srba i drugih nealbanaca oteto i transportirano u Albaniju, gdje su im izvađeni organiz, koje su zatim slali u Italiju. Odatle su distribuirani u klinike diljem Europe.

U knjizi spominje naselje Burel u Albaniji, gdje su žrtvama vađeni organi u kući koju ona u knjizi naziva Žuta kuća.

Haški sud pokrenuo je 13. siječnja 2005. godine istragu o trgovini organima, na osnovu predmeta koji su pronađeni u Žutoj kući. Istražitelji se u Žutoj kući pronašli razne predmete, za koje je postojala osnovana sumnja da su korišteni za vađenje organa otetim Srbima i nealbancima. Među predmetima koji su pronađeni nalazili su plastične posude, prazne boce sa nazivima lijekova koji se koriste pri kirurškim intervencijama.

U prosincu 2010. Vijeće Europe u svojem je izvještaju navelo kako se Hashima Thacija smatra jednim od vođe lanca trgovine ljudima, no one je te optužbe odbacio.

IZVOR: Index.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.