Nizozemska tvrtka predstavila prvu montažnu kuću sagrađenu isključivo od konoplje

U bliskoj budućnosti građani čitavog svijeta moći će živjeti u štedljivoj, održivoj i sigurnoj kući potpuno izgrađenoj od jedne vrste konoplje, odnosno kanabisa. Ne samo da se ovakvi montažni domovi mogu izgraditi mnogo brže od konvencionalnih suvremenih kuća, nego su navodno i trajniji i jeftiniji te otporniji na potrese

Ovaj je napredni projekt osmislila i provodi ga nizozemska tvrtka Dun Agro, specijalizirana za „konopljin beton” (hempcrete). U tu se svrhu upotrebljava industrijska konoplja, jedna svestrana biljka srodnica kanabisa. Može se iskorištavati za razne namjene, od materijala za industrijsku gradnju preko hrane do tekstila i biogoriva.

Za razliku od indijske konoplje, ovaj njezin industrijski rođak ne sadržava tetrahidrokanabinol (THC). Zahvaljujući tome nikakav oblik upotrebe tog materijala, pa čak ni njegovo gutanje, ne može dovesti do psihoaktivnog djelovanja.

„Konopljin beton tvrtke Dun Agro proizvodi se od konopljinih vlakana, vode i veziva.“

Nakon utiskivanja te smjese u kalupe, dobiveni elementi kuća suše tri mjeseca. Nakon sušenja spremni su za montažnu gradnju.

Dun Agro svoju je kuću od konoplje izložio 30. studenoga, piše Nexus svjetlost. Ta je tvrtka dovršila već svoju drugu kuću od konoplje, a planovi za bližu budućnost uključuju nastavak gradnje i prodaje.

„S obzirom na trenutnu proizvodnju konoplje u Nizozemskoj procjenjuju da bi svake godine mogli proizvesti do 500 takvih kuća.“

A taj se broj može i povećati, poveća li se i potražnja.

Tvrtka Dun Agro nije se prva okušala u gradnji montažnih kuća od konoplje, no tvrde da su jedini koji su u tome i uspjeli. Kao glavnu prednost kupnje kuće od konoplje ova tvrtka navodi negativni otisak CO2. Naime, konoplja tijekom rasta apsorbira 13.500 kg CO2 koji kod ovih kuća ostane pohranjen u konopljinom betonu.

U Nizozemskoj je trenutno uzgoju konoplje namijenjeno 1100 hektara poljoprivrednog zemljišta. Poljoprivrednici se na taj usjev odlučuju zbog dodatne zarade i prednosti za okoliš.

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.