Vitali Klitschko FOTO: EFREM LUKATSKY/AP

Putin naredio ubojstvo braće Kličko, plaćenici iz Wagnera traže i Zelenskog

Na Zelenskog, vladu i braću Kličko poslali privatnu vojsku u vlasništvu Putinova oligarha kojeg zovu Putinov kuhar: ‘Mogu se pojaviti iz sjene, učiniti nasilne stvari i opet nestati’

Više od 400 ruskih plaćenika u Kijevu je s naredbom iz Kremlja da ubiju predsjednika Zelenskog i njegovu vladu te pripreme teren da Moskva preuzme kontrolu, doznaje The Times, a prenosi RTL.

Wagner Group, privatna milicija koju vodi jedan od najbližih saveznika predsjednika Putina i koja djeluje kao ogranak države, doletjela je s plaćenicima iz Afrike prije pet tjedana u misiju obezglavljivanja vlade Zelenskog.

Informacija o njihovoj misiji stigla je ukrajinskoj vladi u subotu ujutro, a nekoliko sati kasnije Kijev je proglasio 36-satni “tvrdi” policijski sat kako bi počistili grad u potrazi za ruskim diverzantima, upozoravajući civile da će ih se smatrati agentima Kremlja i da time riskiraju da budu “likvidirani” ako ih zateknu na cestama.

Izvor usko povezan s aktivnostima skupine potvrdio je da je u siječnju u Ukrajinu stiglo  između 2000 i 4000 plaćenika, neki su raspoređeni u Donjeck i Lugansk. Još 400 ih je ušlo iz Bjelorusije i krenulo prema Kijevu.

Plaćenici su nakratko pauzirali svoj monstruozan plan jer Putin želi poslati prividnu poruku želje za pregovaranjem, tvrdi izvor blizak visokim članovima iz Wagner grupe. Kao nagradu za likvidaciju, ponuđeni su im izdašni iznosi, a na popisu za likvidaciju je, uz Zelenskog, još 23-oje ljudi, među njima su premijer, vlada, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir.

Plaćenici se hvale da znaju gdje se točno nalaze predsjednik i njegovi kolege u Kijevu i očito ih mogu pratiti putem svojih mobitela.

Podsjetimo da je i sam Zelenski rekao da su ruski specijalci u glavnom gradu i da je on proglašen “metom broj 1”. SAD mu je ponudio bijeg iz zemlje, ali on je to odbio i poručio da mu “treba streljivo, ne vožnja”.

Wagner  grupa planira brutalne atentate kako bi obezglavili ukrajinsku vladu. Kako navodi The Times, to je privatna vojska, usko je povezana s Putinovim projektima diljem svijeta.

U vlasništvu je Jevgenija Prigožina, oligarha poznatog kao “Putinov kuhar”. Oni su provodili tajne operacije diljem Afrike i Bliskog istoka, a također su bili odgovorni za raspirivanje problema u istočnoj Ukrajini 2014.

“Vrlo su učinkoviti jer ih je teško odrediti”, rekao je general Sir Richard Barrons, bivši zapovjednik Zapovjedništva združenih snaga.

Nastavio je: “Mogu se pojaviti iz sjene, učiniti vrlo nasilne stvari i onda opet nestati, a da nije očito tko je odgovoran. Oni nisu izravno povezani s ruskom vladom i stoga ih je moguće poreći.”

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.