Turistička sezona 2023: Hrvatska prepoznata kao top turistička destinacija

I ove godine, više od milijun putnika koristilo je usluge naših platformi GetByFerry.com i GetByBus.com. Oko 20,000 putnika pozvano je da ispune anketu o zadovoljstvu boravka u Hrvatskoj, a 80% njih se odazvalo.

U našem prošlogodišnjem istraživanju prognozirali smo rekordnu turističku sezonu u 2023. godini. Jesmo li bili u pravu?

Prema službenim podacima, Hrvatska je do studenog 2023. godine ostvarila gotovo 18 milijuna posjetitelja. U istom periodu ostvareno je skoro 100 milijuna noćenja. To bi značilo da su naša predviđanja potvrđena.

U nastavku vam donosimo što se sve promijenilo u ponudi hrvatskog turizma u odnosu na rezultate prošlogodišnjeg istraživanja. U čemu se turistička ponuda naše zemlje poboljšala, a gdje je podbacila?

Čak 90% posjetitelja planira povratak u Hrvatsku, a svi ju preporučuju prijateljima

 Počnimo s općenitim iskustvima i razinom zadovoljstva naših putnika Hrvatskom.S oduševljenjem objavljujemo da se pozitivan trend nastavlja. Čak 90% posjetitelja izjasnilo se da se namjerava vratiti u Hrvatsku, što je 1 postotni poen više, u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, gdje je ta brojka bila 89%.Posjetitelji koji se vracajuOsim što se putnici vraćaju u Hrvatsku, od srca je i preporučuju! Ove godine čak 96% posjetitelja kaže da bi Hrvatsku preporučili prijateljima, što je porast od 5 postotnih poena u odnosu na prošlu godinu, gdje ih je bilo 91%.

Posjetitelji nas preporucaju

Više od 50% posjetitelja ostaje u Hrvatskoj barem tjedan dana

Zanimalo nas je koliko dugo naši posjetitelji u prosjeku borave u Hrvatskoj. Rezultati su pokazali kako nismo država u kojoj vrijedi ona “svakog gosta tri dana dosta” ali ni ona “sve što je lijepo kratko traje”.

Naime, rezultati su pokazali kako se 41% gostiju u Hrvatskoj zadržava do 7 dana, dok čak 59% bira provesti tjedan dana ili više. Od ukupnog broja duljeg boravka, 2 tjedna ili dulje u Hrvatskoj provodi čak 30% posjetitelja.

Length_of_stay

Trećina posjetitelja Hrvatske su mladi

Čak 31% naših posjetitelja pripada dobnoj skupini od 18 do 34 godine. Hrvatska je već neko vrijeme prepoznata kao party destinacija pa nas ove brojke ne iznenađuju.

Ono što iznenađuje je demografska slika naših putnika koja se u odnosu na prošlu godinu nešto promijenila. Najmanji broj posjetitelja prema našem istraživanju pripada dobnoj skupini 18-24 i 65+, dok su prošle godine to bile dobne skupine 35-44 i 65+.

Uz to, smanjio se i postotak putnika dobne skupine 25-34, koja ove godine broji 18% posjetitelja, dok je prošle godine to bilo 27% posjetitelja.

Razlozi tome mogu biti brojni, a jedan od njih bi svakako mogao biti visoka stopa inflacije od trenutka uvođenja eura. S druge strane, dobna skupina koja nas je ove godine najviše posjećivala je ona u rasponu 45-64 godine, s čak 41% posjetitelja. Prošle godine, postotak za istu dobnu skupinu iznosio je 37%. Je li razlog tome veća kupovna moć, dalo bi se istražiti.

Age_group

Ljepote Hrvatske posjetitelji najčešće istražuju – sami

Hrvatska je i dalje izuzetno popularna među solo putnicima. Konkretno, čak 30% posjetitelja navelo je da su u Hrvatsku putovali sami, što je gotovo isti rezultat kao prošle godine.

Međutim, kada govorimo s kime su putnici posjećivali Hrvatsku, slika se blago promijenila. Partneri i obitelj su i dalje vodeća pratnja naših putnika, a ove godine njihova zastupljenost je skočila na 52%.

S druge strane, nešto se smanjio broj posjetitelja koji su nas posjetili u društvu prijatelja. Ove godine ih je ukupno 16%, dok ih je prošle godine bilo 22%.

Moglo bi se reći da postoji korelacija između dobi putnika i odabira suputnika. Točnije, mlađi putnici češće će putovati s prijateljima, dok će oni nešto stariji odmor radije provesti s partnerom ili obitelji.

Travel_group_type

Odmor i relaksacija su i dalje glavni razlozi za posjet Hrvatskoj

Gotovo trećina putnika odgovorila je kako su se odlučili za posjet Hrvatskoj zbog odmora i relaksacije. Iako je to i dalje najčešći razlog, ovaj postotak se smanjio za 13 postotnih poena u odnosu na prošlu godinu. Ipak, pridodamo li tome razgledavanje, zabavu i kulturu koji su sljedeći najzastupljeniji razlozi dolaska putnika, i ove godine možemo zaključiti da preko 80% posjetitelja bira Hrvatsku u svrhu opuštajućeg ljetnog odmora.

Ostali, manje zastupljeni razlozi zauzimaju oko 20%, a u to spadaju obiteljski, sportski, poslovni, zdravstveni i drugi razlozi posjete.

Dakle, čini se da je Hrvatska i dalje destinacija koju se bira za užitak, a u čemu točno najviše uživaju naši posjetitelji pročitajte u nastavku.

Travel_reasons

Što je posjetitelje najviše oduševilo u Hrvatskoj – Top 5 najposjećenijih gradova

Od brojnih gradova i otoka koje su putnici posjetili ovog ljeta najviše se istaknulo 5 gradova. Najposjećeniji bio je Split, a slijede ga Dubrovnik, Zagreb, Zadar, te na kraju grad Hvar. Svaki od njih je jedinstven, pa tako i njihova ponuda.

Posjetitelji su gradove ocjenjivali u raznim kategorijama poput općeg zadovoljstva, gastronomske, kulturne, zabavne i druge turističke ponude, a u nastavku otkrivamo tko je odnio titulu prvaka za koju kategoriju.

Top_visited_cities

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.