Foto: NASA

Astronomi su uočili gomilu objekata na rubu Sunčeva sustava

Novi izvještaj sugerira da bi Sunčev sustav mogao biti bogatiji objektima nego što smo dosad pretpostavljali. Istraživači su, koristeći NASA-inu svemirsku letjelicu New Horizons, otkrili čak deset novih masivnih objekata udaljenih oko 60 astronomskih jedinica (AJ) od Sunca. To je potencijalno otkriće koje sugerira postojanje “drugog Kuiperovog pojasa” izvan poznatog Kuiperovog pojasa, koji se proteže od 30 do 50 AJ od Sunca, piše Klik.hr.
 

 
Sunčev sustav, koji se proteže mnogo dalje od granica osam poznatih planeta, sada pokazuje znakove da bi mogao biti znatno masivniji nego što smo dosad vjerovali. Nalazi ukazuju na mogućnost postojanja još nepoznatih objekata koji bi mogli biti dio tog drugog pojasa.

Otkriće je rezultat upotrebe umjetne inteligencije u analizi podataka prikupljenih Subaru teleskopom na havajskom vulkanu Mauna Kea. Istraživači su predstavili svoje nalaze na 54. Lunarnoj i planetarnoj znanstvenoj konferenciji u Teksasu u ožujku.


Wesley Fraser, astrofizičar iz Nacionalnog istraživačkog vijeća Kanade, koji je vodio istraživanje, napominje da je Sunčev sustav u usporedbi s drugim zvjezdanim sustavima bio “prokleto mali”. Ovo otkriće sugerira da Sunčev sustav možda ima više zajedničkog sa zvjezdanim sustavima nego što se dosad pretpostavljalo, prenosi Live Science.

Osim toga, ovaj pronalazak podržava podatke prikupljene od strane NASA-ine svemirske letjelice New Horizons, koja je i dalje aktivna u istraživanju svemira i čini se da ulazi u područje s većom koncentracijom objekata. Alan Stern, glavni istraživač misije New Horizons, izjavljuje da je najjednostavnije objašnjenje za ovu pojavu prisutnost nepoznatih objekata koje dosad nismo detektirali.

Unatoč ovim fascinantnim otkrićima, postoje skeptici. Drugo istraživanje provedeno u Čileu koristeći teleskop Víctor M. Blanco nije pronašlo više od jednog objekta iznad 50 AJ. Pedro Bernardinelli, voditelj tog istraživanja sa Sveučilišta u Washingtonu, pita se zašto ovi objekti nisu bili vidljivi ranije.

Istraživači trenutno provode daljnju analizu podataka kako bi potvrdili svoja otkrića. U slučaju neuspjeha, svemirska letjelica New Horizons može ponovno pružiti priliku za pronalazak tih misterioznih objekata, budući da je njezina misija produžena do kraja 2029. godine. Ovo otkriće otvara nova pitanja o Sunčevom sustavu i nagovještava da bi nas u budućnosti mogla čekati još mnoga iznenađenja.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.