Liječnik upozorava roditelje: ”Davanje vode bebama može biti smrtonosno!”

Mnogi roditelji ne znaju u kojoj bi dobi trebali početi djeci davati vodu. Upravo je zbog toga liječnik Karan Raj na svome TikTok profilu upozorio kako davanje vode bebama može biti iznimno opasno, a u nekim slučajevima i smrtonosno, pišu Index Mame.  Naime, reagirajući na video jedne tiktokerice koja ismijava partnera jer misli da je voda opasna za bebe, Raj je otkrio da su bubrezi novorođenčadi čak upola manji nego kod odraslih zbog čega ne mogu ispravno probaviti vodu.

@dr.karanr Water & babies @Dylan ♬ original sound – Dr Karan Raj


To može dovesti do trovanja koje je u medicinskim krugovima poznato kao hiponatrijemija, stanje kada višak vode razrjeđuje sol u krvi. “Višak vode postepeno se vraća u krvotok i razrjeđuje sol. Ova pojava može uzrokovati mnoge probleme, od oticanja mozga, napadaja pa sve do smrti”, objasnio je liječnik te dodao kako bebe ne bi smjele piti više od 250 mililitara vode.

Osim toga, Raj je naglasio da konzumiranje vode kod beba također uzrokuje da se brzo zasite. Samim time, mnogo slabije jedu hranu, odnosno piju mlijeko, zbog čega dolazi do nedostatka energije i hranjivih tvari koje su im potrebne da budu zdrave.

Video liječnika u kratkom je vremenu postao viralan i ima 1.6 milijuna pregleda, a u komentarima mu se javilo mnogo roditelja koji su priznali da nisu bili upoznati s ovim važnim informacijama.

”Zašto nitko ne govori o ovome? Hvala vam što ste objavili ovo upozorenje jer nam to nije rekao nitko, pa čak ni naš pedijatar”, samo je jedan od komentara.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.