Foto: Robert Fajt/Cropix

Ako si branitelj s HDZ-ovom iskaznicom, smiješ i silovati (samo u Hrvatskoj!)

‘Prvostupanjski sud jednu okolnost nije uzeo u obzir kao olakotnu, iako je trebao – on je odlikovani sudionik Domovinskog rata‘ – piše sudac, a objavio je Jutarnji list.

Bivšem HDZ-ovom načelniku Lasinje Željku Prigorcu Visoki kazneni sud RH je potvrdio krivnju za silovanje mještanke Snježane K., ali mu je preinačio kaznu koju mu je za gnjusan čin dosudio Županijski sud u Karlovcu, s dvije na godinu i pol zatvora. Razlog “pomilovanju” nije moguće Prigorečevo kajanje, jer kazneno djelo nije nikada ni priznao, već – sudjelovanje u Domovinskom ratu!
 

 
Na nepravomoćnu presudu koju je sutkinja Županijskog suda u Karlovcu Elma Kaleb Mamić donijela u veljači prošle godine žalila se Prigorčeva obrana, tražeći da se presuda ukine i vrati prvostupanjskom sudu na ponovno postupanje pred izmijenjenim vijećem, ali tužiteljstvo, koje je tražilo veću kaznu. Visoki kazneni sud je zaključio da je osnovana žalba okrivljenika, i to u odnosu izrečene kazne.

‘Sud precijenio olakotne okolnosti‘

Žaleći se baš na tu okolnost, na visinu izrečena kazne, Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu navodi kako je prvostupanjski sud “precijenio utvrđene olakotne okolnosti”, a podcijenio otegotne na stranu optuženoga, odnosno da nije valorizirao “izrazitu kriminalnu nakanu optuženika” kao i okolnost da je oštećenica Snježana K. obiteljska osoba, pa posljedice djela ne pogađaju isključivo nju, kao i da je optuženik u vrijeme počinjenja bio načelnik općine, “što dodatno pojačava njegovu odgovornost”. No, Visoki kazneni sud je bio drukčijeg mišljenja, te je našao argumente da kaznu još dodatno smanji.

  • S pravom optuženik u žalbi tvrdi kako mu je prvostupanjski sud izrekao prestrogu kaznu za počinjeno kazneno djelo, jer je jednu okolnost neosnovano cijenio otegotnom – kritičnost prema kaznenom djelu, a još jednu uopće nije uzeo u obzir kao olakotnu, iako je trebao – on je odlikovani sudionik Domovinskog rata – piše sudac Željko Horvatović, predsjednik Sudskog vijeća Visokog kaznenog suda u obrazloženju, navodeći propustom karlovačkog suda što “uopće nije uzeo u obzir okrivljenikovo sudioništvo u Domovinskom ratu za što je višestruko odlikovan, a to je izrijekom bilo naznačeno u njegovom osobnim podacima u izreci presude”.

Negirao krivnju

Tijekom čitavog postupka Prigorac je negirao krivnju, tijekom obrane je navode oštećene nazvao “monstruoznim scenarijem, koji ga je uništio kao čovjeka”

  • Da je oštećenica monstruozno inscenirala sam događaj kako je mogla znati da na podu prostorije postoji DNK optuženika i to baš na mjestu na kojem je i pronađen na očevidu i kasnije potvrđen vještačenjem. Dokazano je da je oštećenica jasno dala do znanja da ne želi spolni odnos, ali je okrivljenik s ciljem zadovoljenja svog spolnog nagona silom skršio njezin otpor i silovao je – zaključila je sutkinja u prvostupanjskom postupku.

Nazvavši počinjeno djelo odvratnim i odbojnim, sutkinja je naglasila da je “osuđujuća presuda društvena osuda silovanja uz koju se jača povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava” te je izrazila uvjerenje da će takva osuda “utjecati na ostale da ne čine ovakva kaznena djela”.

Pronalazak njegovog DNK u prostoriji DVD-a na proslavi Velike Gospe, objasnio je Prigorac riječima da i inače koristi te prostorije, a tog se dana tamo presvlačio nakon nogometnog turnira. Kao satnik Hrvatske vojske radio je s puno žena, govorio je, i uvijek ih je štitio.

Prigorac je 2017. kao HDZ-ovac bio jedini kandidat za načelnika Lasinje te je to i postao s 90 posto glasova. Godinu kasnije, nakon prijave za silovanje, sam je izašao iz stranke, ali je načelnički mandat odradio do kraja.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.