Zašto je uhljeb štetan po narod, a ne “samo jedna plaća više”

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok

Uhljeba u Hrvatskoj ima već toliko da je to postalo, možemo slobodno reći,  tradicionalno obilježje Hrvata, a zapošljavanje preko veze postaje poštovana tradicija u Hrvata.
I sam narod to već prihvaća onako, baš narodski, to je nešto što se podrazumijeva samo po sebi i pokoja plaća gore – dolje na račun tog istog naroda je takoreći svakodnevni običaj.

Problem je u tome što zapošljavanje podobnih, a nesposobnih preko veze nije samo pokoja plaća gore – dolje već direktna šteta koja vuče loše posljedice upravo za taj narod kojemu je to normalno. To se može  posebno osjetiti ove godine kad su bili lokalni izbori,  evo samo jedan primjer o čemu govorim:

Javni pozivi i natječaji za financiranje udruga uglavnom su krajem jedne kalendarske godine ili početkom druge kalendarske godine. Znači do lokalnih izbora ti javni pozivi i natječaji već su raspisani, ali neke odluke o raspodjeli tih sredstava dolaze tek kad novoizabrani preuzmu lokalnu vlast.
I popune/zamijene/zaposle svoje krvne i podobne podanike.

A ti nemaju pojma o pojmu, ali zato znaju vrlo bahato i onako s visoka nastupati te kad dođe do nekog upita o nebuloznim postupcima onako bahato čuješ kako se s druge strane telefonske žice nadmeno deru: Daj to meni, odmah ću ja to srediti, sad će on (stranka) vidjeti s kim ima posla.

Kad se raspiše neki Javni poziv ili natječaj onaj koji ga je raspisao naravno i odlučuje kome će od prijavljenih odobriti financijska sredstva i koliko, što je OK, jer htjeli ne htjeli politika financira kulturu.

Nakon te odluke sklapaju se ugovori o financiranju, donaciji ili dodjeli jednokratne potpore, ovisi kako je to formulirano. Kad se ugovori potpišu dobivaju se ta financijska sredstva za koja naravno morate nakon izvršenja projekta podnijeti opisno i financijsko izvješće.
Neki isplate odmah poslije potpisivanja ugovora sva sredstva, neki dio odmah, a dio nakon završetka projekta i podnošenja izvješća, a neki isplate sve nakon završetka projekta i podnošenja izvješća.
Uz izvješća uvijek treba naravni priložiti i račune za namjenski utrošena sredstva.

No lipi i prilipi moji ima jedna županija s tako nekim novim facama u kojoj oni zovu na potpisivanje ugovora ili pošalju poštom ugovore na potpis i vi morate vratiti potpisan ugovor, ali oni odmah žele uz ugovor i opisni i financijski izvještaj i račune. Valjda da se uhljebi jednim udarcem riješe sveg posla pa da su poslije na miru.
Već vam je ta županija  prijašnjih godina dodjeljivala sredstva i sve je funkcioniralo svake godine bez problema, ali sad su došli neki “novi klinci” koji će vama objasniti kako to ide i kako se to radi.

Napravite vi i to, pošaljete potpisan ugovor, opisni izvještaj, financijski izvještaj i vrag vam ne da mira pošaljete i Izjavu da udruga nema pečat jer na osnovu  Zakona o izmjeni  Zakona o udrugama (NN 70/2017 (19.7.2017.) više nije potreban pečat za udruge osnovane nakon dana donošenja tog Zakona i ako nemaju u Statutu naveden pečat!
Bilo je to prije više od 4 godina! Da, 4!
E, ali ova nova faca to ne zna jer tko zna kako je položila stručni ispit i dobila to zaposlenje pa da bi to mogla znati??? I onda vas zove telefonom i onako važnim glasom kaže: Ovo ništa ne valja! Pa niste ni pečat stavili!

A da je čitala ono što ima pred sobom pročitala bi na mjestu gdje dođe pečat tu famoznu rečenicu Na osnovu  Zakona o izmjeni  Zakona o udrugama (NN 70/2017 (19.7.2017.) više nije potreban pečat za udruge! , a vidjela bi i potpisanu izjavu. Ali to će sad provjeriti neki drugi uhljeb, ona nema vremena s tim se zajebavati, ipak je ona nova referentica na županiji!!!

Zato dragi narode probaj shvatiti, nije uhljeb samo jedna plaća gore – dolje, direktno je servis prema vama koji to plaćate nekvalitetan, loš i ponižavajući. A još bi i da im ljubite skute!

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.