Počeo popis stanovništva preko sustava e-Građani

Popis obuhvaća tri jedinice – stanovništvo, kućanstva i stanove, a u prvoj fazi, do 26. rujna, građani se mogu samostalno popisati kroz sustav e-Građani.

U drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada, popisivanje će provoditi popisivači na terenu, osobnim intervjuom sa stanovništvom te uz pomoć prijenosnih računala, popisati će sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Pravilo je samopopisivanja jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo. Što znači da, ako se i više članova u kućanstvu koristi sustavom e-Građani, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove, kućanstvo i stan.

  • Sva pitanja u popisnom upitniku odnose se na stanje kakvo je bilo u referentnom trenutku Popisa, odnosno na dan 31. kolovoza 2021 godine u ponoć.
  • dijete rođeno 3. rujna se ne popisuje, jer se rodilo tek nakon referentnog trenutka (31. kolovoza 2021. godine). Ako je npr. osoba umrla 7. rujna, dakle nakon referentnog trenutka popisa, popisuje se, jer je u referentnom trenutku popisa bila živa.
  • Za svaku osobu potrebno je najprije unijeti sljedeće podatke: OIB, prezime, ime, spol i datum rođenja. Ako se u kućanstvu nalazi više od jedne osobe, unosi se i odnos prema referentnoj osobi.

Popunjavanje Popisnog upitnika

  • Uspješno popunjen Popisni upitnik za cijelo kućanstvo sadržava ispravne identifikacijske podatke, dio upitnika koji se odnosi na kućanstvo, stan i minimalno jednu osobu u kućanstvu (odnosi se na samačko kućanstvo). Sustav omogućuje ispunjavanje onoliko upitnika za osobe koliko je članova kućanstva navedeno pri popunjavanju identifikacijskih podataka
  • Predavanje neispravnog Popisnog upitnika nije moguće. Pod neispravnim Popisnim upitnikom smatra se onaj u kojem postoje pogreške pri unosu.
  • Upisane odgovore možete mijenjati sve do trenutka kada upitnik pošaljete.
  • Primjenjujući alat za izbor adrese (padajuće izbornike), hijerarhijski odaberite adresu stanovanja: županiju, grad ili općinu, naselje, ulicu, te kućni broj i dodatak kućnom broju ukoliko postoji.
  • Ako ne možete pronaći svoj kućni broj i/ili dodatak kućnom broju, unesite ih vlastoručno.
  • Ako ne možete pronaći svoju ulicu, provjerite točnost već unesenih sastavnica adrese (županija, grad ili općina, naselje) te se obratite podršci za korisnike.

Završetak popunjavanja Popisnog upitnika

  • Nakon uspješnog slanja Popisnog upitnika na ekranu će Vam se pojaviti jedinstvena šifra (kôd), koju ćete dati popisivaču kao dokaz o uspješnoj predaji Popisnog upitnika.
  • Naknadne promjene nakon što je Popisni upitnik predan, nisu moguće.
  • Popisni upitnik možete ispuniti samo jedanput.
  • Kada pošaljete Popisni upitnik, više mu ne možete pristupiti.
  • Nakon uspješnog ispunjavanja upitnika, zaključavanja i slanja, e-ispitanik će dobiti kontrolnu šifru koju treba zapisati, spremiti i čuvati do druge faze terenskog popisivanja kada će ju predati popisivaču.Jedinstvene šifre moguće je osobno uručiti popisivaču kada on dođe na adresu, a može ju se i ispisati te ostaviti na vidljivu mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti.

Upozorenje i greška

  • Prilikom ispunjavanja popisnog upitnika, ako ste na neko pitanje dali odgovor koji izgleda kao greška (npr. stan u kojem kućanstvo živi ima 700m2 – umjesto 70m2), pojavljuje se „Upozorenje“ s objašnjenjem, obojano narančastom bojom. Potrebno je provjeriti taj odgovor koji može biti i točan.
  • Ako na neko od pitanja niste odgovorili ili ste naveli odgovor koji nije moguć (npr. naveli ste da živite na 45. katu, što nije moguće, jer tako visokih zgrada nema u RH), javlja se „Greška“ s objašnjenjem, obojana crvenom bojom. Da bi mogli nastaviti ispunjavati popisni upitnik, morat ćete ispraviti takav unos, jer inače nećete moći završiti popisni upitnik.

Problemi pri ispunjavanju

Popisom neće biti popisivani građani u iseljeništvu – svrha popisa nije popisivanje svih državljana neke države u svijetu, nego popisivanje stanovništva koje živi u državi prema strogo određenim međunarodnim definicijama.

Svi popisni podaci su službena tajna, iskazuju se u obliku u kojem statističku jedinicu nije moguće identificirati ni izravno niti neizravno te ne mogu biti podloga za utvrđivanje bilo kakvih prava i obveza, kao što su upravne, pravne ili porezne svrhe, ili za bilo kakvu provjeru.

Počeo popis stanovništva preko sustava e-Građani

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

One thought on “Počeo popis stanovništva preko sustava e-Građani

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.