Foto: FB stranica Nina Obuljen Koržinek

Stvara li ministrica Obuljen Koržinek opasan europski presedan iz privatnih interesa?

Na samom kraju prošlog tjedna, pred produženi vikend i godišnje odmore ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek i Državni zavod za intelektualno vlasništvo kao osnovni predlagatelj novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, poslali su nadležnim državnim tijelima novu verziju Zakona na očitovanje, a koja predstavlja europski presedan.

Iako nije bilo potrebe za njegovim izmjenama jer je on već u prvom čitanju bio usklađen s EU Direktivom koja se njime implementira i prihvaćen od strane struke, ministrica Obuljen Koržinek je sada, nakon gotovo 5 mjeseci od prvog čitanja, iznenada i samovoljno odlučila da je Zakon ipak potrebno mijenjati bez navođenja jasnih i pravno utemeljenih argumenata te je njezin prijedlog Zakona očigledno prilagođen ili njezinim skrivenim interesima ili interesima određenih uskih skupina pojedinaca.

Naime, prema novom prijedlogu Zakona, ministrica bi izravno ovlastila isključivo izvođačku organizaciju (HUZIP – Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava ) da preispituje valjanost kako postojećih, tako i budućih ugovora između izvođača i glazbenih izdavača, čime im de facto daje ulogu suda koji bi mogao pristrano i nepotrebno procjenjivati i ocjenjivati prava izvođačima i izdavačima, i samim time ukinuti slobodu izbora i ugovaranja.

Uz to, je sada retroaktivno i propisala kako su točno trebali biti sastavljeni ugovori koji su se potpisivali prije, pritom potpuno zanemarujući ugovornu slobodu i volju izvođača i glazbenih izdavača. No, ni to nije sve: kod onih ugovora za koje HUZIP odluči da nisu valjano sastavljeni, ministrica je HUZIP-u osigurala monopolno pravo da prikuplja novce od digitalnih servisa za izvođače, iako je dosada izvođač prema slobodnom izboru mogao odlučiti hoće li svoje naknade prikupljati samostalno ili preko HUZIP-a.  Čini se kao da je novi nacrt prijedloga Zakona pisao odvjetnički tim HUZIP-a jer nove odredbe najviše idu u prilog upravljačkim strukturama HUZIP-a, a zanemaruje sve ostale dionike glazbene industrije.

Takvim prijedlogom Zakona izvođačima se oduzima ono osnovno – sloboda izbora i sloboda ugovaranja što će za posljedicu imati manje prihode za izvođače.

Zbog čega je ministrica odlučila napraviti potpuni zaokret od EU Direktive i leži li doista, kako se sumnja, interes ministrice za takav zaokret u privatnim interesima otvara javno pitanje.

Ukoliko se usvoji ovaj prijedlog Zakona, Hrvatska bi bila jedinstvena po takvom rješenju u Europi i išla bi protiv EU Direktive, zbog čega su digitalni glazbeni servisi već najavili svoj odlazak iz Hrvatske, a kojima bi se mogli pridružiti i domaći glazbeni izdavači jer će im biti onemogućeno poslovanje u vlastitoj zemlji, a čime bi se smanjili i prihodi države od poreznih davanja.

Apriori World za HDU i ZAPRAF

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.