Europski parlament poziva Tursku da prizna genocid nad Armencima

Europski parlament (EP) odobrio je izvješće o odnosima između EU-a i Turske u kojem je pozvao zemlju da prizna armenski genocid u Osmanskom carstvu početkom 20. stoljeća, priopćio je EP.

Članovi Europskog parlamenta u izvješću o Turskoj za razdoblje 2019.-2020., osuđuju napade turske vlade na temeljne slobode i ljudska prava i preporučuju Bruxellesu obustavu pregovora o turskom pristupanju EU. Izvješće je usvojeno sa 480 glasova za, 64 protiv i 150 suzdržanih. Stavak “6” izvješća, koji preporučuje obustavu pregovora s ciljem pristupanja Turske EU, odobren je s još većom razlikom glasova: 520 glasova za, 72 protiv i 64 suzdržana.

Zastupnici su zabrinuti zbog turske “neprijateljske vanjske politike”, uključujući i prema Grčkoj i Cipru, kao i zbog njezinog sudjelovanja u sukobima u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, što je u suprotnosti s prioritetima EU, navodi se u izvješću.

“Zastupnici također ponavljaju svoj poziv Turskoj da prizna armenski genocid, što će utrti put istinskom pomirenju između turskog i armenskog naroda”, objavio je EP.

Sam EP parlament priznao je genocid nad Armencima 1987. godine.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je ovo  izvješće Europskog parlamenta i nazvalo ga je “jednostranim i nikako objektivnim“, izvijestio je u četvrtak medij Hürriyet Daily News.

“Ovo jednostrano i nipošto objektivno izvješće, usvojeno u vrijeme kada se ulažu napori za oživljavanje odnosa između Turske i Europske unije na temelju perspektive članstva u EU u okviru pozitivne agende, neprihvatljivo je”, navodi tursko MVP.

Prema turskoj strani, ova odluka EP „ne uključuje samo lažne tvrdnje o ljudskim pravima, demokraciji, vladavini zakona, našem državnom sustavu i političkim strankama, te gleda na učinkovitu, …, humanitarnu i poduzetnu vanjsku politiku Turske kao na prijetnju, ali također odražava potpuno nepravedne i pristrane argumente Grka i ciparskih Grka o pitanjima Egejskog mora, istočnog Sredozemlja i Cipra, te podupire jednostrane i nedosljedne armenske izvještaje o događajima iz 1915.”.

„Vjerujemo da jezik u izvješću … odražava nedostatak vizije i pokušaj odstupanja od načela pacta sunt servanda (ugovori se moraju poštivati, op.GN). Institucije EU-a i članice EP-a dobro znaju kako stagnacija u pregovorima o pristupanju Turske EU nije posljedica nedostatka volje Turske za reformom ili bilo kakvih nedostataka u prihvaćanju postignuća EU-a, već činjenice da su određeni krugovi koristili proces članstva kao priliku za (pribavljanje) političke koristi protiv Turske od samog početka ovog procesa”, zaključilo je Ministarstvo vanjskih poslova, objavila je Geopolitika.

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.