Slovenija od ponedjeljka pooštrava uvjete za ulazak u zemlju

Iako do sada pri ulasku u Sloveniju dnevni ili tjedni migranti nisu morali predočiti negativan test na koronavirus te su bili oslobođeni karantene, od ponedjeljka, 15. ožujka, svi koji ulaze u Sloveniju morat će prikazati negativan test na koronavirus, ne stariji od sedam dana, prenose slovenski mediji.

Negativan test ne moraju imati jedino osobe koje imaju drugu vrstu potvrde – da su cijepljene protiv COVID-19 ili da su ga preboljele.

Ukoliko osoba ima potvrdu, kako bi spriječila unošenje novih sojeva koronavirusa, Slovenija će na granicama s Italijom, Mađarskom i Austrijom od ponedjeljka provoditi pojačani nadzor i pooštriti uvjete za ulazak u zemlju.

Negativni test na koronavirus morat će imati i osobe koje povremeno prelaze granicu zbog brige o osobama, stranci koji imaju zemlju u Sloveniji, te osobe koje ulaze zbog obrazovanja. Od posljednjeg su slučaja izuzeta sva djeca koja još nisu napunila 13 godina, ali negativni test moraju imati osobe koje ih voze. Sve te kategorije do sada su bile izuzete od karantene ili obveznog tjednog testiranja.

Slovenska vlada je 13. veljače već bila donijela odluku da takvi izuzeci više ne vrijede i da se i oni moraju testirati, no od primjene je odustala već sljedeći dan.

Kako navodi Slovenska policija uvode se tri vrste kontrolnih točaka na unutarnjim schengenskim granicama.

Kontrolne točke kategorije A su granični prijelazi koji će biti otvoreni 24 sata dnevno. Na granici s Italijom to će biti Vrtojba, Fernetiči i Škofije.

Na granici s Austrijom cijeli dan će biti otvoreni granični prijelazi Karavanke, Ljubelj, Šentilj, Gornja Radgona i Gederovci, a na granici s Mađarskom granični prijelazi Dolga Vas i Pince.

S tipom B granični prijelazi bit će otvoreni samo dio dana, a policija će redovito ažurirati popise i radno vrijeme na svojoj web stranici (provjerite OVDJE)

S druge strane, tip C uglavnom se odnosi na granične prijelaze, koje uglavnom građani koji imaju vlasništvo nad nekretninama preko granice. Ti granični prijelazi ostaju otvoreni i bez stalnog nadzora, ali kontrola će se provoditi nasumce. Prema ažuriranom pravilniku, samo oni koji žive u pograničnim općinama smiju prijeći te granične prijelaze.

Prema Hrvatskoj granični prijelazi ostaju u režimu kao i do sada, no s navedenim uvjetima prelaska posjedovanja PCR ili brzog antigenskog negativnog testa ne starijeg od sedam dana ili potvrdu kako je bio cijepljen ili prebolio COVID-19.

Međimurske novine

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.