WHO poziva zemlje da slijede “švedski model”

Zemlje bi se dugoročno trebale ugledati na švedski model borbe protiv koronavirusa, izjavio je David Nabarro, jedan od šest posebnih izaslanika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za koronavirusnu infekciju.

Bloomberg prenosi Nabarrov ingtervju novozelandskoj radijskoj emisiji Magic Talk, u kojemu je rekao da je povjerenje ključno za stvaranje održive strategije za borbu protiv koronavirusa, i dodao da je Švedska u tome najbolja.

“Švedska vlada imala je povjerenje u svoje građane, a oni su imali povjerenje u državu”, kazao je. Švedska je, podsjetimo, uvela manje restrikcija od drugih zemalja te se oslonila na to da će građani ponašati odgovorno i poštovati upute nadležnih.

Smrtnost od Covida-19 u Švedskoj i dalje je viša nego što je u drugim zemljama, i iznosi 57 umrlih na 100 tisuća stanovnika. Međutim, broj novozaraženih i preminulih značajno je pao u posljednja dva mjeseca.

Zato je Švedska minimalan broj ljudi na javnim okupljanjima ovih dana s pedeset povećala na petsto, dok druge zemlje istodobno uvode strože mjere i restrikcije.

Nabarro je karantenu opisao kao “tup instrument” čiji udarac nanese štetu svakome, pogotovo siromašnima i malim poduzetnicima.

Komentirajući Nabarrove izjave u razgovoru za novine Svenska Dagbladet, ravnatelj švedske Nacionalne zdravstvene agencije Johan Carlson rekao je da je Švedska jedna od rijetkih zemalja koja je uspjela ograničiti širenje zaraze.

Nacional


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.