Podnesena čak 31 ustavna tužba protiv Stožera!

Da neće svi građani strpljivo čekati jesen, potvrđuje mr.sc. Arna Šebalj, dipl.iur, koja je portalu 7dnevno ustupila vlastitu ustavnu tužbu predanu radi nezakonitosti vezanih oko odluke o obveznom nošenju maski.

Kako tvrdi mr.sc. Šbalj, na Ustavnom sudu već postoji 31 prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti vezano uz rad Stožera čije je djelovanje kritizirao čak i predsjednik Zoran Milanović. Ustavni suci odluku bi trebali donijeti po završetku kolektivnog godišnjeg odmora, tijekom rujna.

„Čeka se razvoj drugih događaja, tada će izvršitelji znati kako će im proći nalogodavci, nažalost, a ovo sve je cirkus”, smatra Šebalj koja upozorava na to da i „stožeraši” više ne znaju što su rekli pa u njihovim izjavama ima puno kontradiktornosti.

„Kao običan čovjek i odgovoran građanin za neke postupke i odluke rukovodećeg tijela sustava unutar kojega sam djelovao, jednostavno ne mogu naći uporište u logici i zdravom razumu, stoga mi je nespojivo s mojom osobom i sustavom vrijednosti da temeljem dužnosti koju obnašam drugima propisujem i potpisujem ono u što i sam sumnjam da je ispravno i potrebno”, objasnio je bivši načelnik.

Da zbog zdravlja nacije treba promijeniti članove Stožera, vjeruje i liječnik te donedavni saborski zastupnik Mirando Mrsić koji je uvjeren da je aktualno članstvo Stožera kod građana u potpunosti izgubilo kredibilitet.

“Niz je nelogičnosti koje opterećuju ionako kompliciranu situaciju”, smatra Mrsić te napominje da članovi Stožera ne bi smjeli čuvati političke boje HDZ-a.

“Glavni problem Nacionalnog stožera civilne zaštite je to što je počeo gubiti kontrolu nad vlastitim sustavom, a mjere koje se donose očito se ne provjeravaju s realnim situacijama. Stožer se mora regenerirati stručnim, apolitičkim kadrovima, ako mislimo dočekati jesen gdje se može očekivati dodatni val epidemije. Zbog toga je potrebno uvesti jasne mjere koje neće stvarati kaos među građanima, a osigurat će kvalitetnu zdravstvenu skrb i koliko-toliko stabilnije odvijanje gospodarskih djelatnosti, posebno onih najugroženiji”, konstatirao je Mrsić.

Sve brojnijim kritikama metoda kojima se Nacionalni stožer služi nakon Milanovića, ali i niza neovisnih zdravstvenih stručnjaka, pridružio se načelnik Stožera Civilne zaštite otoka Brača Nikola Martinić Dragan. On je podnoseći neopozivu ostavku na svoju funkciju objasnio kako odstupa djelom zbog privatnih, a drugim dijelom zbog profesionalnih razloga jer je izgubio povjerenje u Nacionalni stožer kojim formalno rukovodi ministar policije Davor Božinović.

Tko je bio u pravu kada se Darka Hrebaka iz samoizolacije uz potpis Krune Capaka pustilo u Sabor gdje je podržao Plenkovićevu novu Vladu održavajući stabilnu većinu bez koje se Vlada ne bi mogla formirati – nije definirano. No, definitivno je i to jedna od stavki na kojoj je Stožer pao ne samo u očima javnosti, već i u očima struke pošto se o ovom slučaju očitovala i Hrvatska udruga bolničkih liječnika ocjenjujući da je zastupnik HSLS-a dolaskom u Sabor, premda mu je određena mjera samoizolacije, doveo u pitanje jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve građane koja je zajamčena Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Osim što se javnost jedno vrijeme zabavljala Hrebakom, u fokusu je bio i sam Plenković kojemu je usred kampanje za srpanjske izbore odobreno da ne ide u samoizolaciju premda je bio u kontaktu sa zaraženim osobama. Dvojac je ovo koji služi kao krunski dokaz nejednakosti građana pred zakonom, kako u redovnim, tako i izvanrednim okolnostima. Njih dvojica potvrđuju i da Nacionalni stožer ne postupa u skladu s Ustavom, baš kao što u osnovi to tijelo koje odlučuje o našem načinu života, ali i o našim pravima i slobodama i je neustavno, piše dalje Iva Međugorac za 7dnevno.

I dok stručnjaci šalju upozorenje, Stožer smišlja nova pravila za jesen. Smanjivat će se i javna okupljanja, ali svi planovi i provedba istih ovise o Ustavnom sudu koji bi uskoro morao potvrditi legitimitet Stožera. U tom slučaju mjere koje donesu neće biti podložne tumačenjima, bit će zakon i obveza, sviđalo nam se to ili ne.


Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.