Foto: snimka zaslona

Grbin: ‘Kad postanem premijer provest ću reviziju Vatikanskih ugovora, a Peović po pitanju Tuđmana nije potpuno u krivu’

Više od 12 sati bilo je potrebno da se prebroji osam tisuća glasova ljudi koji su u subotu izašli glasati za predsjednika ili predsjednicu SDP-a te članove predsjedništva i glavnog odbora te stranke. Na pitanje je li ga na neki način sram što je tako dugo trajalo, a s obzirom na to da ga kao pretendenta da jednog dana preuzme vlast u državi čekaju mnogo teži zadaci, Peđa Grbin odgovara: “To je samo pokazatelj koliko me posla čeka nakon sljedeće subote”.

Budući da od petero kandidata u utrci za predsjednika SDP-a nitko nije dobio natpolovičnu većinu, u drugi krug utrke koji će se održati idućeg vikenda ušli su Grbin s osvojenih 40 i Željko Kolar s gotovo 27 posto glasova. Nakon stresne izborne noći, u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u ugostio ih je Aleksandar Stanković.

Bili su upitani i o ugovorima sa Svetom Stolicom na što je Grbin rekao da bi proveo njihovu reviziju.
“Jamčim vam da ću, kad postanem premijer, provesti reviziju Vatikanskih ugovora” – rekao je.

Grbin je za petokraku na riječkom neboderu rekao da “ako umjetnost neće provocirati, tko će” te da živimo u slobodnom i demokratskom društvu.

“Da nije bilo zvijezde petokrake, pitanje je bi li Rijeka i Istra bile dio Hrvatske”, dodao je.

Kolar je rekao da bi petokraka mogla biti instalirana i kod njega u Krapini, no da mu se ne sviđa svođenje rasprave na ‘ustaše i partizane’.

Obojica su protiv vjeronauka u školama, a što se tiče uvođenja etike Grbin je kazao da treba vidjeti hoće li ta etika biti možda “vjeronauk light” i ako će to biti, da je onda ne treba uvoditi.

Grbin se osvrnuo i na nedavni istup Katarine Peović u Saboru, kada je, govoreći o prvom hrvatskom predsjedniku, rekla da je on bio ratni zločinac. Grbin je rekao da je Peović malo prešla granicu, ali da to što je rekla nije u potpunosti krivo.

“Franjo Tuđman, a to je nešto što i ja shvaćam s protokom vremena, ima velike zasluge za ovu zemlju. Međutim, Franjo Tuđman je za svojeg predsjednikovanja napravio mnogo toga lošeg, a pogotovo kada govorimo o ekonomiji, pogotovo kada govorimo o uplitanju RH u onaj nesretni rat s Bošnjacima u BiH itd.” – rekao je.

Kolar je dobio manje glasova nego što ih je podnio za kandidaturu. Kako to? – pitao je Stanković. Kolar to objašnjava činjenicom da je vrlo kasno krenuo u kandidaturu za predsjednika stranke.

Upitan je li svjestan da je SDP-ovo biračko tijelo starije od 50 godina, Grbin kaže:

– Ne samo biračko tijelo nego i članstvo SDP-a su uglavnom stariji ljudi. I to je još jedna stvar na kojoj ću morati raditi, to će biti jedan od prioriteta. Moramo početi otvarati stranku prema mlađim ljudima, ljudima srednje životne dobi, a to možemo napraviti samo na jedan način, da počnemo govoriti o problemima koji doista muče ljude. Mi smo se naprosto na putu pogubili, prestali smo govoriti o konkretnim stvarima, prestali smo nuditi rješenja, sveli smo politiku SDP-a isključivo i jedino na kritiziranje i normalno je da smo po putu izgubili birače. Ostali su nam samo oni koji su tradicionalno vezani za SDP i koji maju malo viši prag tolerancije na naš nerad i nered.

Na pitanje je li vrijeme za SDP samo prolazilo, Kolar je odgovorio:

– Prolazilo je sve pokraj nas, a osnovni razlog za to su bili sukobi unutar SDP-a. Mi smo se bavili godinama sami sa sobom, a nismo se bavili problemima naših građana, rekao je dodavši kako se dio stranačkih kolega i kolegica koji su predugo u tzv. visokoj politici “jednostavno otuđio od naroda”.

Komentirajući aktualnosti poput afere “Janaf”, Grbin je rekao kako mu se ne sviđa takav “paralelni svemir u kojemu se isprepliću politički i poslovni interesi”.

Komentirao je i svoga bivšeg šefa Zorana Milanovića te njegove izjave vezano za aferu “Janaf”. Na pitanje voditelja je li se predsjednik sa svojim izjavama u posljednje vrijeme “oteo kontroli”, Grbin komentira da predsjednik možda i preiscrpno odgovara na pitanja koja mu novinari postavljaju.

Komentirali su i famozni “klub” Dragana Kovačevića u Slovenskoj 9.

– Totalno je neprihvaltjivo da je taj klub funkcionira mimo zakona, bez računa, da je tzv. klub radio van radnog vremena, stvarao buku, ometao stanare, da je policija izlazila van i da nitko ništa nije poduzeo. To je ta pravednost koja nedostaje Hrvatskoj, rekao je dodavši kako upravo zbog njenog nedostatka mladi odlaze iz zemlje.

Narod.hr


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za dječju slikovnicu”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.