fbpx

Florida će pustiti 750 milijuna genetski modificiranih komaraca

Modificirani komarci trebali bi poslužiti za smanjenje broja komaraca koji prenose bolesti.

Lokalne vlasti na Floridi odobrile su puštanje 750 milijuna genetski modificiranih komaraca, a cilj ovakvog poteza je smanjenje lokalne populacije ovih insekata.

Ovi modificirani komarci trebali bi poslužiti za smanjenje broja komaraca koji prenose bolesti. Projekt je dobio “zeleno svjetlo” nakon dugogodišnje debate i protivljenja aktivista za zaštitu okoliša koji su upozoravali na neželjene posljedice. Jedna skupina je čak nazvala ovaj projekt “javni Jurassic Park pokus”.

Aktivisti upozoravaju na moguću štetu koju ovaj projekt može napraviti ekosustavima, kao i na potencijalno stvaranje hibridnih komaraca otpornih na insekticide, prenosi BBC.

No, tvrtka koja stoji iza projekta tvrdi da nema rizika po ljude i okoliš te ukazuje na istraživanja koja su provedena.

Komarci bi trebali biti pušteni u Florida Keysu 2021. godine. Komarci prenose na ljude različite viruse i bolesti kao što su žuta groznice, denga, Zika, a samo ženke grizu ljude jer im je potrebna krv za proizvodnju jaja. Plan je pustiti modificirane muške jedinke.

GEEK – Znanost


Donirajte Udrugu Mlada pera

Podržite literarno stvaralaštvo djece

kn

Odredite sami iznos

Select Payment Method
Personal Info

Donation Total: 1,00 kn

Tečajevi jezika, srednje škole i besplatni studiji u inozemstvu – Educational travel worldwide (ETW) agencija je koju trebaš!
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: