Foto: Wikipedija

USTAVNI SUD: “Za dom spremni” je ustaški pozdrav Nezavisne Države Hrvatske i nije u skladu s hrvatskim Ustavom

U povodu medijskih upita o nedavnoj odluci Visokog prekršajnog suda, koji je zaključio da poklič “Za dom spremni” u pjesmi Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj, Ustavni sud je priopćio da ne komentira odluke i rješenja sudova

Ustavni sud u petak je priopćio da je pozdrav “Za dom, spremni” ustaški pozdrav Nezavisne Države Hrvatske koji nije u skladu s hrvatskim Ustavom.

U povodu medijskih upita o nedavnoj odluci Visokog prekršajnog suda, koji je zaključio da poklič “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj, Ustavni sud je priopćio da ne komentira odluke i rješenja sudova izvan postupaka iz njegove Ustavom propisane nadležnosti.

“Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudbena vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku”.

Dodaju i da Ustavni sud jamči poštivanje i primjenu Ustava i svoje djelovanje temelji na odredbama Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

“Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima.

U odnosu na pozdrav ‘Za dom, spremni’, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju.

ZDS


Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.