Gorkić je govorio o pravu djece na obrazovanje

Gorkić Taradi
Gorkić TaradiKonobar s olovkom

Jučer sam se i s tugom i s radošću sjetio nekih svojih učiteljica! S tugom jer više nisu među nama, sa srećom jer ih nije smetalo moje siromašno radničko podrijetlo i nikad mi nisu uskratile obrazovanje. Govorile su mi o tome kako nije lako biti drugačiji od drugih i da treba imati snage ne prepustiti se stihiji. Još uvijek imam tu snagu. Još uvijek vjerujem da nitko ne smije djeci uskratiti obrazovanje, nema tog opravdanog izgovora!

Zatim je počeo kružiti tekst Ivana Lutza kao nešto čime je sve objašnjeno zašto nastavnici štrajkaju i o teškoćama učiteljskog zvanja. Čovjek učiteljima prisvaja neke stvari kao da se oni i jedino oni susreću s nekim teškoćama i kao da su svi učenici osobe s posebnim potrebama. Jedino što ja zamjeram ovome štrajku je to što smatram da su zakinuta djeca. Kažu nastavnici da oni nemaju praznike koliko i djeca pa neka štrajkaju dok djeca neće snositi posljedice. A sve ove slučajeve koje je on nabrojio imao sam ja kao konobar, on je imao napad epilepsije učenika u razredu, ja napad epilepsije djeteta u restoranu, imao sam gosta kojeg mi je ispred lokala smrtno pregazio automobil. Imao sam i ja smrtni slučaj, umro mi je mlađi maloljetni brat, točnije objesio se, ali sam baš kao i on u razred i ja došao na posao nasmiješen gostu!  Zar ćemo ovo pretvoriti u neko takmičenje? Meni je taj tekst zapravo kao i ono slikanje plavuše s vojnikom iz Afganistana i djevojčicom u plavom kaputiću. Tekst želi izvući srcedrapateljnu notu i zato ne želim podilaziti autoru i uopće ne smatram taj  tekst reprezentativnim.  Zašto ne štrajkaju dok nema nastave? Jer tada štrajk ne bi imao težinu! Znači da svjesno iskorištavaju djecu! Nije li to zloupotreba djece? Dakle nastavnici, učitelji, prosvjetari, profesori, akademski obrazovane osobe, osobe s diplomom, intelektualci: štrajkajte, ali ne na direktnu štetu djece!

Gorkić je govorio!

Nikad nisam ništa naučio pričanjem, nego postavljanjem pitanja. – Lu Holc

Učenje je kao veslanje uzvodno, čim se prestane, odmah se kreće nazad. – Lao Ce

Nemojte limitirati djecu samo na ono što ste vi naučili, jer djeca su rođena u drugom vremenu. – Rabindranat Tagor

Učenje nije produkt nastavničkog predavanja. Učenje je produkt aktivnosti onih koji uče. – John Holt

Učenje traje do smrti i samo tada staje… Učiti znači biti čovjek, a odustati od učenja znači biti zvijer. – Xun Zi

Lijepa stvar u vezi s učenjem je da nitko ne može da ti ga oduzme. – B.B.King

Koja je razlika između škole i života? U školi dobijete lekciju, a zatim vam daju test. U životu dobijete test koji vas nauči lekciju. – Tom Bodett

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.