USVOJEN NOVI ZAKON O PROMETU Vozačku će biti puno lakše izgubiti, stižu puno stroža pravila za sve

NA jučerašnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te je upućen u Hrvatski sabor, javlja Index.hr.

Prijedlogom spomenutog Zakona izmijenjene su i dopunjene odredbe koje se odnose na: ovlast registracije vozila u stanicama za tehnički pregled vozila, periodične tehničke preglede motornih vozila i njihovih priključnih vozila, otvaranje i rad autoškola, definiciju „mladog vozača“, sustav negativnih prekršajnih bodova i druge stvari.

Izmjena ovog zakona najavljena je još početkom godine.

Promjena definicije mladog vozača

Kako stoji u obrazloženju, predložena je nova definicija „mladog vozača“, na način da se tu radi samo o vozaču motornog vozila u dobi do navršene 24. godine života, koji posjeduje vozačku dozvolu izdanu na teritoriju Republike Hrvatske.

Sadašnja definicija ne zahtijeva posjedovanje (isključivo) hrvatske
vozačke dozvole.

Dodaju se tri nova pojma: „zapisnik o tehničkom pregledu vozila“, „zapisnik o tehničkom pregledu vozila na cesti“ i „nedostaci utvrđeni tijekom tehničkog pregleda vozila“, koji do sada nisu bili posebno definirani.

„Zapisnik o tehničkom pregledu vozila“ i „Zapisnik o tehničkom pregledu vozila na cesti“ postaje obvezan dokument koji vozač mora imati kod sebe u vozilu, a sukladno preuzetim obvezama po Direktivama 2014/45 i 2014/47. Ukoliko je vozilo zbog neispravnosti isključeno iz prometa u Republici Hrvatskoj, „Zapisnik o tehničkom pregledu„ i „Zapisnik o tehničkom pregledu vozila na cesti“ je dopuštenje za ponovno sudjelovanje u prometu na cestama, a izvan Republike Hrvatske je dokaz da je vozilo obavilo tehnički pregled, bez obzira radi li se o redovitom ili izvanrednom tehničkom pregledu.

Novi sustav negativnih bodova

Kod negativnih prekršajnih bodova predlaže se sustav na način da se, kao pravna posljedica prikupljenog određenog broja negativnih prekršajnih bodova, predviđa mjera ukidanja i oduzimanja vozačke dozvole. Tako se propisuje da će se vozačka dozvola mladom vozaču ukinuti i oduzeti kada u razdoblju od dvije godine skupi 9 negativnih prekršajnih bodova, a ostalim vozačima kada u razdoblju od dvije godine skupe 12 negativnih prekršajnih bodova.

Također, propisuje se da osoba kojoj je ukinuta i oduzeta vozačka dozvola može ponovo polagati vozački ispit protekom roka od dvije godine od dana izvršnosti tog rješenja te se propisuje novčana kazna za vozača koji upravlja motornim vozilom nakon izvršnosti tog rješenja, a prije ponovnog stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom.

Promjena i za bicikliste

Kod uvjeta za prometovanje bicikala predlaže se brisanje riječi „javnoj“ u članku 113. Riječ je o odredbi koja propisuje obavezu nošenja reflektirajućeg prsluka za vrijeme vožnje bicikla na javnoj cesti noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti. Predložena izmjena proširila bi ovu
obavezu na sve ceste, neovisno o kategorizaciji i činjenici nalaze li se u naseljenom mjestu ili ne.

Velika promjena za one koji voze pod utjecajem alkohola

Osim ovoga, predlaže se i uvođenje obveze podvrgavanju izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu vozača i za one vozače koji su (najmanje) tri puta (unutar rehabilitacijskog roka od tri godine) pravomoćno kažnjeni za prekršaj upravljanja vozilom s nedopuštenom količinom alkohola u krvi. Sada je ta obaveza predviđena samo za vozača koji je imao više od 1,5 g/kg alkohola u krvi i dovoljan je jedan takav slučaj.

Naime, obvezom podvrgavanja izvanrednom liječničkom pregledu vozača i instruktora vožnje koji je najmanje tri puta u tri godine pravomoćno kažnjen zbog upravljanja vozilom s nedopuštenom količinom alkohola u krvi želi se pojačati liječnička kontrola osoba koje učestalo konzumiraju alkohol te upravljaju vozilom, jer se sukladno važećem zakonskom rješenju na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled upućuju vozači kod kojih je utvrđeno da su upravljali motornim vozilom pod utjecajem droga ili lijekova ili ako su u krvi imali alkohola iznad 1,5 g/kg (dovoljan je jedan takav slučaj), dok se osobe koje učestalo upravljaju motornim vozilima s nižom koncentracijom alkohola u krvi nisu dužne uputiti na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled, iako se za njih može opravdano posumnjati da imaju problem s alkoholom.

Nema više tehničkih pregleda za nova vozila

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama ukida se obaveza obavljanja tehničkog pregleda novih motornih i priključnih vozila koja se registriraju u Republici Hrvatskoj, odnosno eliminiran je tzv. „nulti“ tehnički pregled, odnosno tehnički pregled novih vozila. Opravdanost ovakvog rješenja pronalazi se u činjenici da visoki tehnički standardi proizvođača motornih i priključnih vozila u dovoljnoj mjeri jamče tehničku ispravnost novih vozila, koju onda nije potrebno ponovno utvrđivati na tehničkom pregledu. Takva vozila je potrebno podvrgnuti tehničkom pregledu nakon proteka razumnog roka njihove eksploatacije, kada se opravdano mogu očekivati određene neispravnosti koje negativno utječu na sigurnost prometa na cestama. Tehnički pregled novih vozila u dosadašnjem radu stanica za tehnički pregled vozila bio je važan zbog prikupljanja tehničkih podataka o vozilima koji su se potom upisivali u prometne dokumente prilikom registracije takvih vozila. Informatizacijom sustava ovi se tehnički podaci sada mogu ustvrditi iz postupka homologacije/provjere sukladnosti vozila, pa ih je nepotrebno ponovno utvrđivati na tehničkom pregledu.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.