ORaH krupnim koracima (ponovo) naprijed

Hrvatska će za otprilike dva tjedna dobiti vladu u sjeni koju će bacati ORaH, a prva potvrđena imena u zelenom timu su Kristijan Becić kao ministar zdravlja te Esad Turković kao ministar financija, otkrio je tportalu novi šef ORaH-a Luka Keller

Luka Keller

Pred ORaH-om je preobrazba iz ‘elitne u stranku građana’ te pozicioniranje na zelenom centru s fokusom na koncept održivog razvoja, naime, ‘ideološke podjele i forsiranje prošlosti ne zanimaju ni ORaH-ovo vodstvo niti hrvatske građane. ORaH je zelena stranka i programska stranka. Hrvatskoj su u ovom trenutku potrebni programi i politike gospodarskog rasta i oporavka. ORaH to nudi konceptom održivog razvoja’, uvjeren je Keller.

Stoga će pogled novog vodstva ORaH-a biti fokusiran na javnu upravu, energetiku, poljoprivredu i ribarstvo te EU fondove i zaštitu okoliša, a društvene skupine za koje će se posebno zalagati su žene, mladi i osobe s invaliditetom, istaknuo je za tportal Keller koji upozorava da se ‘premalo govori o uspješnom IT sektoru u Hrvatskoj, a zalagat će se i za poduzetnike te obrtnike i poljoprivrednike – ljude koji rade, plaćaju porez i stvaraju BDP’.

ORaH popunjava i svoju vladu u sjeni te bi za 15 dana trebao imati imena za sve resore, nada se Keller naglašavajući da je što se tiče zasad potvrđenih imena, a to su Kristijan Becić kao ministar zdravlja i Esad Turković kao ministar financija, ‘riječ o mladim stručnjacima koji su ujedno i autori ORaH-ovih programskih politika te vrlo uspješnim ljudima u svojoj profesiji i struci’.

Što će i kako ORaH mijenjati u stranačkom Statutu?

Što se tiče planova za samu stranku, naglašava da će ‘na prvom mjestu biti predsjednik stranke koji sluša i uvažava komentare i prijedloge članova, simpatizera i svih građana s kojima dođe u kontakt’. ‘Planiram obići sve gradske organizacija ORaH-a u naredna tri mjeseca. Kanim biti predsjednik terena i argumentiranog dijaloga. Zadatak mi je osnažiti ORaH-ove lokalne organizacije i lokalne lidere te kanim sudjelovati na sastanku lidera europskih zelenih stranaka koji će se održati u Bruxellesu’, kazao je tportalu Keller.

Što se pak tiče najavljenog ponovnog formiranja raspuštenih i ukinutih ORaH-ovih organizacija i ogranaka, ono se može očekivati nakon rasprave na prvoj sjednici Predsjedništva koja treba biti održana tijekom ovog tjedna, a Keller ističe i da su ‘nužne brze promjene statuta da bi stranka efikasno funkcionirala’; naime, tvrdi da ‘u ovom trenutku ORaH ima previše stranačkih tijela i previše funkcija za relativno malu stranku’.

Keller se u programu kojim je osvojio glasove stranačkih kolega založio za pojednostavljenje stranačkog ustroja pa je pred njim i posao na decentralizaciji ustroja stranke: ‘Ojačat ćemo gradske i općinske organizacije ORaH-a i ukinuti regionalne organizacije u stranci. Gradske organizacije će imati priliku kroz povećanu autonomiju rada pokazati svoj kapacitet i efikasnost uoči lokalnih izbora u svibnju 2017. na kojima građanima kane predložiti konkretna održiva rješenja gospodarskih i ekoloških problema s kojima se građani susreću u lokalnim sredinama’.

U potrazi za mladim ORaH-ovcima, a mjesta ima i za seniore

Lokalni izbori dobri su za zelene stranke, podsjeća Keller, koji najavljuje i puno događanja i aktivnosti za građane, simpatizere te stranačke članove pa tako kani osnovati ORaH-ove mlade i ORaH-ove seniore, a na pitanje o mogućoj suradnji s prvom predsjednicom stranke i osnivačicom ORaH-a Mirelom Holy, ističe da su ‘njezine usluge nemjerljive te da je napravila velik posao na hrvatskoj političkoj sceni’. ‘Zbog nje sam se i sam prije dvije godine učlanio u ORaH i počeo baviti politikom. Uspješno je nametnula zelene teme i politike u javnosti. Prva predsjednica i dalje je članica stranke. U kontaktu smo. Čestitala mi je i poželjela sreću’, kazao je Keller.

Holy je, podsjetimo, zbog loših rezultata na parlamentarnim izborima na kojima ORaH nije osvojio nijedno zastupničko mjesto, odmah podnijela formalnu ostavku na dužnost predsjednice stranke, ali i poručila da od ORaH-a ne kani odustati. Keller je pak na nedavno održanim stranačkim izborima pobijedio dvoje svojih protukandidata Lea Vukelića i Ljiljanu Katičić, a između ostalog, jedan je od autora ORaH-ova prijedloga reforme javne uprave i teritorijalnog ustroja u kojoj se zalagao za to da umjesto 20 županija bude pet regija koje bi bile prirodne, povijesne i zemljopisne cjeline s oko 800.000 do 850.000 stanovnika.

IZVOR: TPORTAL

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

One thought on “ORaH krupnim koracima (ponovo) naprijed

  • Eto, da i još netko ostvari svoj „stoljetni“ san i „dobije svoju stranku“ nevjerojatnom većinom neznatnog broja preostalih članova. Luka Keller je zaista ostvario ono što je odavno planirao. Šteta što nije znao ili imao hrabrosti osnovati svoju stranku. Na idućem međunarodnom putovanju svakako bi mu se trebao pridružiti nesuđeni ili o-suđeni međunarodni tajnik i ostala svita.

Comments are closed.