Predsjednica je od HDZ-a dobila obećanje kako će moći sudjelovati na važnim sastancima NATO-a i EU-a

Dok premijer Tihomir Orešković, odgađajući staviti supotpis na odluku o smjeni šefa tajne službe Dragana Lozančića, pokazuje mišiće predsjednici Kolindi Grabar Kitarović te demonstrira kako se neće zadovoljiti ulogom fikusa, na pomolu je novi spor između Pantovčaka i Banskih dvora, javlja Telegram.hr.

Kolinda i Orešković

Na Markovu trgu pročulo se, kažu izvori Telegrama, da su predsjednica države i predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko postigli dogovor koji se dobrim dijelom tiče ovlasti i dužnosti premijera Oreškovića, a da on, ni nitko drugi, o tome nije imao pojma.

Tvrdi se da je Tomislav Karamarko obećao predsjednici da će joj, ako smijeni svoje savjetnike Vladimira Šeksa i Nikicu Valentića, koji su mu, prema njegovoj ocjeni, iskazali javnu nelojalnost, omogućiti sudjelovanje na jednom broju sastanaka u Europskoj uniji i NATO paktu te na političkim skupovima u inozemstvu na koje su do sada odlazili isključivo premijeri, a ne predsjednici države.

Kako je, naime, operativno vođenje vanjske politike u nadležnosti Vlade i premijera, a ne predsjednika države, samo su Ivo Sanader i Zoran Milanović sudjelovali na takvim susretima, a ne predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović. Zbog toga je među njima nerijetko dolazilo do ozbiljnih sporova, pogotovo kada je trebao ići, primjerice, u Ujedinjene narode. No, na kraju su Hrvatsku na tim skupovima uvijek zastupali Sanader i Milanović.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja ne krije ambicije da postane ozbiljan politički faktor u državi, premda joj to Ustav ne omogućava, pokušala se nagodbom s Karamarkom izboriti za što aktivniju ulogu, posebice u vanjskoj politici.

Problem je, međutim, što je to dogovoreno iza leđa premijera Oreškovića i koalicijskog partnera Mosta, kojima se na taj način oduzima dio važnih ovlasti. Ako predsjednica Grabar Kitarović namjerava voditi vanjsku politiku, a Tomislav Karamarko unutarnju politiku te nacionalnu sigurnost, onda je potpuno jasno kakvu su ulogu predsjednica države i potpredsjednik Vlade namijenili premijeru Oreškoviću.

Teško je, međutim, očekivati da će Orešković pristati na takve dogovore koji se izravno tiču njegova djelokruga rada, pogotovu što ni u Mostu ne žele čuti da se mimo njih dogovara preraspodjela vlasti, koja ne samo da nije predviđena nikakvom procedurom, nego nema utemeljenja u Ustavu, a uz to ozbiljno dovodi u pitanje kredibilitet ne samo premijera nego i cijele Vlade.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.