Hrvatska vodeća zemlja u svijetu po broju darivatelja organa

Hrvatska vodeća zemlja u svijetu po broju darivatelja organa

BROJ darivatelja organa u 2015. godini porastao je u odnosu na 2014. za 13 posto, a broj transplantacija za 10 posto, pa je Hrvatska, sa stopom od 39 darivatelja na milijun stanovnika, uz Španjolsku vodeća zemlja u svijetu po broju darivatelja organa, objavilo je u petak Ministarstvo zdravlja.

Tijekom prošle godine u Hrvatskoj je presađeno 213 bubrega, 141 jetara, 37 srca i 8 gušterača, pokazuju najnoviji rezultati Nacionalnog transplantacijskog programa “Život na dar”.

“Zahvaljujući plemenitoj odluci o darivanju organa 69 preminulih darivatelja, priliku za presađivanje organa dobilo je 399 pacijenata na listi čekanja. Odraz je to solidarnosti i visoke osviještenosti naših građana o važnosti osobne odluke svakog pojedinca o darivanju organa poslije smrti”, ističu u Ministarstvu zdravlja.

Izuzetan angažman svih bolnica u provedbi donorskog programa jedan je od ključnih razloga takvog uspjeha, a najuspješnije donorske bolnice bile su KBC Rijeka s 31 darivateljem organa, KBC Split s 23, te OB Varaždin s 18 darivatelja organa.

Transplantacijski zahvati uspješno su realizirani u pet licenciranih transplantacijskih centara – KB Merkur (188 transplantacija), KBC Zagreb (147), KBC Rijeka (30), KB Dubrava (14) i KBC Osijek (12 transplantacija). Kvaliteta transplantacijskih zahvata, zahvaljujući iskusnim multidisciplinarnim transplantacijskim timovima, na razini je najboljih EU centara.

“Naši rezultati plod su višegodišnjih napora i entuzijazma velikog broja zdravstvenih radnika, te sustavne podrške ministarstva, kao nacionalnog koordinacijskog i regulatornog tijela, razvoju tog programa. Zahvaljujući cijelom nizu poticajnih mjera zadnjih šest godina smo u samom svjetskom vrhu prema stopi darivatelja i transplantiranih organa”, istaknula je nacionalna koordinatorica za transplantacijski program Mirela Bušić.

U stvaranju pozitivnog ozračja i kulture darivanja organa, dodala je, važnu ulogu odigrali su mediji, Hrvatska donorska mreža i sami pacijenti – primatelji organa, odnosno Hrvatska transplant udruga.

“Podrška javnosti darivanju organa u našoj zemlji je neupitna. Članovi obitelji u većini slučajeva nastoje poštivati želju preminule osobe o darivanju organa, a nerijetko i sami iniciraju razgovor o toj temi. Time iskazuju povjerenje i uvelike olakšavaju posao zdravstvenim radnicima, a svi pacijenti koji prime taj dar vječno su im na tome zahvalni”, kaže Bušić.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.